Vägskadorna har blivit kostsamma för Trafikverket den här vintern. Foto: TT/SVT

Vintervädret gör stora hål i vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Årets vinter har gått hårt åt de värmländska vägarna. Framför allt i de södra delarna. Och nu lappar och lagar Trafikverket så gott vädret tillåter.

Ett av Trafikverkets driftsteam är ute och lägger asfalt i Skoghall. Där är gatorna fria från snö men fulla av hål. Och så ser det ut i stora delar av Värmland just nu.

– Vi har fått en hel del skador beroende på temperaturen. Det har legat mycket runt noll grader och pendlat fram och tillbaka så det nog lite mer skador än vad som är normalt så här års, säger Tommy Wiklund som är beläggningsansvarig på Trafikverket i Värmland

De ständiga frostsprängningarna gör att Trafikverkets driftsteam måste ut och lappa och laga. Men de är väderberoende.

– Ja, driftområdena är ju löpande ute och inspekterar och lagar så gott det går men vi kan inte vara över allt. Det är ju bara en dag som i dag, utan nederbörd, som vi kan vara ute. Är det nederbörd blir arbetet ogjort, säger Tommy Wiklund.

Södra Värmland värst drabbat

Allra störst är skadorna i de södra delarna av Värmland. Men vilka effekter tjällossningen kommer att ha på vägnätet i norr vet man inte förrän om någon månad. Det mesta pekar dock på att årets vinter kommer att bli en dyr sådan.

– Vi lagar ju vägarna löpande så jag kan inte redovisa någon exakt summa. Men vi lägger ner hundratusentals kronor på detta varje månad, det gör vi, säger Tommy Wiklund på Trafikverket.

Så det här kan bli en dyr vinter?

– Ja, det är ju mer skador än normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.