Visionen för Skutberget presenterades under en presskonferens. Foto: SVT

Kommunledningen hoppas på Mumin redan 2021

Publicerad

Redan år 2021 ska den nya Muminvärlden öppna på Skutberget i Karlstad. Det hoppas kommunledningen på.
 - Vi har en preliminär tidplan som säger byggstart 2020 och öppning av delar av parken år 2021, säger Emelie Öhrn stadsbyggnadsplanerare Karlstad.

Idag visade Karlstads kommun upp den nya visionen om det framtida Skutberget och detaljplanen för ett Muminland på området.

Enligt förslaget till detaljplan ska temaparken, Muminlandet, byggas på ett 120 000 kvadratmeter stort inhägnat område på en del av Skutberget.

Samtidigt är visionen att det görs satsningar på friluftsområdet intill med bland annat en ny badvik, sandstrand, bastu och bryggor, nya grillplatser, parkour, utomhuskonst, en höghöjdsbana och en ny servicebyggnad som bland annat ska innehålla en motionscentral.

Foto: SVT

Kommunen kommer att ha kostnader, kopplade till temaparken, som uppskattas till drygt 17 miljoner för parkering, vatten, avlopp och en cykelbana.

Men det är pengar som man räknar med att få tillbaka i hyra av Muminvärlden.

Ingen prislapp satt

Någon prislapp för att förverkliga visionen vid sidan om Muminsatsningen finns inte.

– Både temaparken och satsningen på friluftsområdet är jättestora satsningar men jag tror att det är väldigt viktigt eftersom det är ett av våra finaste områden vid Vänern, säger Ann-Catrin Kärnä, översiktsplanerare i Karlstad.

Förslaget ut på samråd

Nu ska frågan behandlas politiskt och nästa vecka ska förslaget ut på samråd till karlstadsborna.

Slutligen blir det kommunfullmäktige som avgör om satsningen blir av.

– Det är till gagn för Karlstadsbor och besökare. Det ser spännande ut, jag tror på det, säger Per-Samuel Nisser (M).

Samtidigt som ett nytt parti som vill stoppa satsningen bildats, Karlstadpartiet Livskvalité finns en stor majoritet bland partierna i kommunfullmäktige som är för Muminetableringen. Bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna säger nej. Miljöpartiet har ännu inte tagit ställning.

– Vi har ett medlemsmöte som ska ta ställning till förslaget, säger kommunalrådet Monika Bubholz (MP).

Detta innefattar planen

Det var en omfattande plan som lades fram vid dagens presskonferens.

Enligt förslaget får parken tre entréer: två till friluftsområdet och campingen och en till Muminparken. I friluftsområdet anläggs nya bryggor och gångvägar. En vedeldad bastu byggs vid en av sandstränderna.

Den gamla motionscentralen ersätts i förslaget av en restaurang och för den gamla Skutbergs gården finns två alternativ: antingen rustas den upp eller så ersätts den med ett väderskydd och samlingsplats.

I befintliga skogsområden vill man placera ut flera nya aktiviteter som till exempel parkour, äventyrslekplats och en höghöjdsbana. Temaparkens entré förläggs på den norra delen av Skutbergsvägen och parkområdet utformas på ett sätt så att den ska smälta in i naturen.

Förslaget ska nu beredas vidare. 22 maj tar kommunstyrelsen beslut om förslaget ska ut på samråd. Det innebär att Karlstadborna får möjlighet att tycka till om förslaget. Samrådet kommer att pågå fram till 30 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet