Vit skata på promenad på Bellevue Foto: Michael NyströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vit skata skuttar runt i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

En unik vit skata gästar bostadsområdet Bellevue i Karlstad.

– Först trodde jag det var en mås, säger Michael Nyström som bor i området, men när jag kom närmare upptäckte jag att den hade långa stjärtfjädrar och att fågeln var en skata.

– Skatan har varit hos oss sedan i fredags. Det är en unik skata, motsvarande de vita älgarna i västra Värmland, säger Michael Nyström som själv är fågelintresserad.

Ornitolog tror inte på  fågelskådar vallfärd

Karl-Erik Möberg, ordförande i Karlstads Ornitologiska Förening, bekräftar att det verkligen är en vit skata som det rör sig om. Och det är ovanligt. Väldigt ovanligt.

– Jag har tittat på fåglar i femtio år men jag har aldrig sett en vit skata. Den är verkligen unik, jag tycker det är väldigt häftigt, säger han.

Karl-Erik Möberg har själv besökt Bellevue två gånger nu för att se fågeln men inte sett den.

– Den har inte visats sig då. Den verkar hålla ihop med ett gäng andra skator.

Men någon vallfärd av ornitologer till Karlstad kommer det inte att bli.

– Nej, hade det varit en vit skata från ett annat land då hade folk rusat dit. Men nu är det en trots allt bara en svensk skata,  säger Karl-Erik Möberg som tror att den vita skatan är född i år, eftersom det inte finns några tidigare observationer av den.

Har ett hårt liv att vänta

Michael Nyström tror att skatan är vit av samma orsak som älgen Ferdinand i Eda- ett medfött tillstånd hos djur som kallas leucism.

– Det föds mindre än en på miljonen av den fågeln, säger Michael Nyström som tror att skatan har ett hårt liv att vänta.

 - De blir sällan fullvuxna då de blir hackkycklingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer