Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur verken kan se ut i mobilen och hör mer om utställningen Vävda rum. Petra Eriksson visar här Tom Åhrén hur man kommer igång med appen. Foto: SVT

AR-konst presenteras i Arvika: ”Som Pokémon Go”

Uppdaterad
Publicerad

På 130 olika platser i Sverige, däribland Arvika, kan man från och med på lördagen ta del av utställningen Vävda rum. Verken är virtuella och gjorda i AR-teknik med samma teknik som spelet Pokémon Go.

– Jag hade en bild av att det kunde bli lite platt men i verken blir man närvarande och omsluten, säger Petra Eriksson, föreståndare Arvika konsthall.

Det är Riksförbundet Sveriges Konstföreningar som med sina drygt 620 medlemsföreningar står bakom Vävda rum.

Tio konstnärer som arbetar med offentlig konst och augmented reality, AR visar sina verk. Under lördagen var det vernissage runt om i hela landet samtidigt.

Laddar ner en app

I Arvika visas tio olika verk och för att se dem behöver man ladda ner appen Vävda rum i sin mobil eller padda och bege sig ut.

– Varje verk kräver sin tid, vi har fått restriktioner från konstnärerna hur platsen ungefär ska se ut, säger Petra Eriksson.

En del av verken är interaktiva och förändras genom att besökaren till exempel sjunger eller gör rörelser.

Se i klippet hur verken kan se ut i mobilen och hör mer om utställningen Vävda rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.