Wanja Röjare. Foto: SVT

Wanja kämpar mot vindkraft i Ölme

Publicerad

De låga elpriserna ger vindkraftsmotståndarna hopp om att vindkraftsutbyggnaden ska komma av sig. Men vindkraftexploatörerna svarar med att vilja bygga, högre och effektivare verk.

Wanja Röjare är en av de som tagit strid mot vindkraftsexploatören Eoulus planer på att bygga en vindpark i Ölme, norr om Kristinehamn. Tillsammans med en grupp grannar överklagade hon bolagets tillstånd att bygga 16 stycken 150 meter höga vindkraftverk i området.

– Jag är frustrerad och tycker att det är fel ställe att sätta upp en vindkraftspark på. Det här är ett tyst område, nästan lite vildmarksbetonat, anser Wanja Röjare.

Svagt hopp

Men Ölmeborna förlorade striden. Deras klagan avslogs i alla instanser. Trots det har det inte byggts några vindkraftverk i området. Låga elpriser har satt stopp för byggandet i hela landet och gett vindkraftsmotståndarna i Ölme nytt hopp.

– Det är ett litet svagt hopp jag har, att det faktiskt är så att det inte är lönsamt och att man börjat förstå att det inte är någon bra investering, säger Wanja Röjare.

Ser över

Eolus har dock inte gett upp Ölme helt. I stället vill de höja de planerade verken från 150 meter till 200 och har inlett ett samrådsförfarande för att få tillstånd till detta.

– Det är en möjlighet som vi ser över, både i Ölme och i andra projekt, att kunna höja de tillstånd vi har för att bättre möta de möjligheter som nya större och effektivare verk ger, jämfört med de verksstorlekar som vi har tillstånd till, säger Johan Hammarqvist som är kommunikationschef på Eoulus Vind AB.

– Jag tänker ju att det blir ännu värre. Värre buller lär det bli och det kommer att synas nästan ända till Karlstad. Väse- och Ölmeslätten kommer att vara ett blinkande tivoli, säger Wanja Röjare.

– Vi har stor respekt för att människor tycker olika i olika frågor. I Ölme finns det tillstånd på verk upp till 150 meter. Sedan är det upp till myndigheterna att göra en bedömning och sammanvägning i den demokratiska processen om verken ska få bli större eller inte, lyder Johan Hammarqvists kommentar till Wanja Röjares farhågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motvind för vindkraften

Mer i ämnet