Charlie Weimers (SD) Foto: SVT

Weimers kan bryta ny mark i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Charlie Weimers (SD) från Hammarö kan bli den första värmländska politikern som väljs in i Europaparlamentet.

– Det värmländska perspektivet på EU tar jag med mig till Bryssel. Jag vill sammanfatta det som om man vill ha ett EU som möjliggör för företag att exportera i hela Europa, men vill inte att Bryssel ska lägga sig i detaljer utan sysslar med de gränsövergripande frågorna, säger Weimers till SVT.

Charlie Weimers som strax före valet i september bytte parti, från Kristdemokraterna till Sverigedemokraterna, står på tredje plats på partiets valsedlar.

”Högerextrema kommer stärka sin position”

Enligt en Sifo-undersökning som publicerades förra veckan skulle Sverigedemokraterna få fyra mandat.

– Jag tror Sverigedemokraterna kommer att öka och om vi får fyra mandat ser det bra ut för mig eftersom jag står på tredje plats, säger han.

Magnus Lindh, statsvetare vid Karlstads universitet säger att det är troligt att Charlie Weimers tar plats i Europaparlamentet efter valet.

– Han står på valbar plats och enligt många bedömare är det så att högerextrema kommer att stärka sin position i Europa. Vi vet inte men troligt är att han kommer in, säger statsvetaren Magnus Lindh.

Skeptisk till EU

Alla riksdagspartierna har värmländska kandidater på sina EU-valslistor. Men ingen, förutom Charlie Weimers, har någon egentlig chans att väljas in i parlamentet. Den bedömningen gör Magnus Lindh.

Charlie Weimers är EU-skeptiker.

– Jag kommer att driva på för att det ska rullas tillbaka makt från Bryssel till medlemsländerna.

Vill du att Sverige lämnar EU?

– Nej, som jag ser det är det inte en aktuell fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.