Foto: Arkivbilder/TT

Wetterstrand föreslår nya krav om biodrivmedel

Publicerad

Tvingande krav på flygbranschen att blanda i en viss mängd biodrivmedel i flygbränslet. Det tänker regeringens utredare Maria Wetterstrand föreslå i sin utredning.
– Det behövs politiska krav, säger hon.

Nu avslöjar regeringens utredare, för SVT Nyheter Värmland, delar av det förslag som hon ska presentera i mars.

– Vi skissar på ett förslag med reduktionsplikt och det innebär att man ålägger bränsleleverantören att blanda i biodrivmedel för att nå en viss utsläppsminskning, säger hon.

Från början kommer kraven att vara relativt låga.

– Det är för att tillgången på biodrivmedel idag är rätt liten. Det handlar om att börja lågt för att sedan öka ganska snabbt så att flyget ska klara sina klimatmål, säger Maria Wetterstrand.

Dyrare att flyga

Hon räknar med att kravet på biobränsle ska få igång en större produktion än idag av biobränsle.

Priset på biobränsle är nästan fyra gånger högre än på traditionellt flygbränsle och Maria Wetterstrand tror att flygpriserna samtidigt kommer att stiga rejält.

– Blandar man in biodrivmedel så stiger priserna så här måste man ha en beredskap från både företag och enskilda att priset på flyg kommer inte att vara lika lågt, Det kommer att bli dyrare eftersom det kostar mer att producera de drivmedel som har mindre klimatpåverkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.