Wikström (FP) backar i smörfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Kostpolicyn bör revideras i Karlstad kommun, det säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Niklas Wikström (FP) efter den senaste tidens debatt om fettets vara eller inte vara i skolmaten.

Redan vid nästa nämndsammanträde kommer Folkpartiets Niklas Wikström ta upp frågan om man kan se över kommunens kostpolicy och om man ska återgå till att erbjuda Bregott och mellanmjölk på kommunens skolor igen.

– Eftersom det har blivit en sådan storm så kommer jag lägga förslaget att vi ska revidera kostpolicyn och kostråden, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Niklas Wikström (FP).

Lyssnar på stor opinion

Under förra veckan blossade smördebatten upp efter att Karlstad kommun vid årsskiftet förnyat sin kostpolicy vilket innebär att man inte längre serverar Bregott och mellanmjölk, utan lättmargarin och lättmjölk på kommunens skolor.

– Nu när det blev en politisk fråga och de politiska partierna reagerat som de gör så tycker jag det är relevant att lyssna. Sen har det varit en stor opinion i övrigt, vilket jag också tycker är värt att lyssna på, säger NIklas Wikström (FP).

Kan frångå rekommendationer

Förändringarna i kommunens kostpolicy gjordes efter rekommendationer av Livsmedelsverket. Något man alltså nu kan komma att frångå i Karlstad.

– Livsmedelsverket är den expertmyndighet vi har. Det är det som kommunerna kan luta sig på eftersom det är så starka åsikter för eller emot kött, socker och fett. Men jag ser på nationellt plan att det är en diskussion om livsmedelsverkets rekommendationer och den får vi se vart den hamnar, säger Niklas Wikström (FP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer