vägglus och skadedjusbekämpare Foto: TT

Vägglöss hos hemtjänsten i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med vägglöss märks nu allt oftare även i offentlig verksamhet. I Kristinehamn pågår sanering i personalrummen på serviceboendet Uranus där bland annat hemtjänsten har sina fika- och vilorum.

– Det är väl inte så roligt. Det låter ju allvarligt och det kan det ju vara om man inte får bukt med det, säger Anne-Charlotte Brattström, verksamhetschef för omvårdnad i Kristinehamn.

Det var för en dryg vecka sedan man upptäckte att det fanns vägglöss i personalutrymmen på serviceboendet Uranus. En omfattande sanering har satts igång och enligt Anne-Charlotte Brattström har personalen har fått tydliga instruktioner om hur de ska förhålla sig.

Värmebehandlar möbler

– Vi har värmebehandlat möbler och besprutat dem på undersidan, berättar Per Samuelsson som är skadedjurssanerare på Anticimex och expert på just vägglöss.

Hur ser du på risken att lössen spridits vidare via personalen?

– Det finns en risk, den är förhållandevis låg, men den är där. Den här är nattaktiva djur och det finns nattpersonalgrupper som rör sig runt om i hela kommunen, säger Per Samuelsson.

Vad kan man göra för att förhindra spridning?

– Det är jättesvårt. Nu är personalen upplyst om hur man kan se spår av vägglöss så då kommer de själklart att vara uppmärksamma, säger Per Samuelsson.

– Jag kan inte säga att risken är noll, men jag kan inte heller se att det är stor risk säger Anne-Charlotte Brattström om spridningsrisken.

Fortsatt sanering

Fler saneringsomgångar väntar framöver och man ska även ta hjälp av en specialtränad hund som kan sniffa upp levande löss om det finns några kvar i lokaler eller bilar. Enligt Per Samuelsson ökar vägglössen både i offentlig verksamhet som den här, men också på tåg, flyg, bussar och hotell där det är stor omsättning på folk.    

Anne-Charlotte Brattström räknar med att vägglöss är något vi kommer få se mer av i alla kommuner framöver och hennes råd till andra är att vara uppmärksam.

– Det kommer att uppstå lite nu och då, men det är ingenting man behöver bli jättedesperat och orolig för utan man måste hantera det, säger Anne-Charlotte Brattström.

Den som reser utomlands eller handlar begagnade möbler kan riskera att få med sig vägglöss hem. Vägglöss är blodsugande. Vanliga symptom på vägglusförekomst är svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda till följd av vägglössens bett och framfart. Dagtid tillbringar de i springor i sängbottnar eller möbler. Under nattens mörka timmar kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Vägglöss kan man inte bli av med på egen hand. Kontakta oss därför så fort som möjligt så att en professionell sanering kan göras.

Källa: Anticimex

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vägglöss i Värmland

Mer i ämnet