AB Trendtaxi fick sitt trafiktillstånd återkallat då uppgifter från ett 30-tal bilars taxametrar inte gått till redovisning – trots påstötningar. Foto: SVT

Färdigkört i servicetrafiken för Trendtaxi

Uppdaterad
Publicerad

Nu har ytterligare ett av taxibolagen som kör färdtjänst och sjukresor åt Värmlandstrafik förlorat sitt trafiktillstånd. Det gäller bolaget Trendtaxi Uppland. Samtidigt stoppar Värmlandstrafik nu bolaget Trendtaxi från att köra färdtjänst och sjuktransporter i länet.

Vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen kom beskedet från Värmlandstrafik. Allt samarbete med Trendtaxi avbryts. Nu läggs både färdtjänst och taxi ut på andra bolag.

– Det vi gjort är att vi planerat om all trafik i dag till andra entreprenörer som vi har avtal med, säger Anders Wahlén, servicetrafikchef vid Värmlandstrafik.

”Försöker lösa det dag för dag”

Bara under torsdagen genomfördes 81 färdtjänstresor eller sjuktransporter, som skulle ha utförts av Trendtaxi, istället av andra taxibolag: Arvika-Eda taxitransporter, Karlstad taxitransporter och Rudskoga taxi.

Avtalet som Värmlandstrafik har med Trendtaxi för servicetrafiken i Torsby, Hagfors, Munkfors och Sunne gäller 21 bilar och är värt 31 miljoner kronor.

– Vi försöker lösa det här dag för dag nu, säger Anders Wahlén.

Servicetrafikchefen säger att man nu har kvar att hantera situationen juridiskt. Också tilldelningen av färdtjänsten i Karlstad har gått till Trendtaxi, något som skulle börja gälla 1 februari 2021 men som nu alltså stoppas.

– Vi kommer helt enkelt att säkerställa den trafiken med andra trafikbolag, säger Anders Wahlén.

Vd:n dömd för brott

Beskedet från Värmlandstrafik kommer efter att Transportstyrelsen under onsdagen beslutat att återkalla trafiktillståndet för ytterligare en av Trendtaxis underentreprenörer: Trendtaxi Uppland.

– Bolaget äger inte fordonen som kör trafiken, och det är inte lämpligt att bara använda ett annat bolags tillstånd för den här trafiken, säger Markus Edsbagge, enhetschef på Transportstyrelsen.

I september i år dömdes bolagets vd för brott mot socialförsäkringsbalken. Trots upprepade påstötningar från Försäkringskassan rapporterade han inte in uppgifter till myndigheten om en chaufförs frånvaro.

Detta har hänt: Kritiken mot Värmlandstrafiks avtal om servicetrafik

  • SVT Nyheter Värmland har tidigare rapporterat om att flera av de taxibolag som ansvarar för eller kör servicetrafik åt Värmlandstrafik fått sina trafiktillstånd återkallade. Det gäller till exempel  AB Trendtaxi.
  • Bolagets dotterbolag, Din Taxi, där chaufförer varit anställda, har fått sitt trafiktillstånd återkallat. Transportstyrelsen anser att bolagen är olämpliga att bedriva taxitrafik. Chaufförer anställda av Din taxi har uppmanats att byta arbetsgivare till Trendtaxi Uppland, eftersom man blivit av med trafiktillståndet. Nu har alltså också underentreprenören Trendtaxi Uppland blivit av med sitt trafiktillstånd.
  • AB Trendtaxi fick sitt trafiktillstånd återkallat då uppgifter från ett 30-tal bilars taxametrar inte gått till redovisning – trots påstötningar. AB Trendtaxi har också haft flera betalningsanmärkningar, under 2019 och 2020 ansökte sex olika fordringsägare om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det är skulder som nu är reglerade.
  • Transportstyrelsens beslut om att återkalla Trendtaxi Upplands trafiktillstånd togs på onsdagen 9 december. Det kan överklagas men vinner laga kraft efter två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.