Elever på årskurs 2 på Uddevalla gymnasiekola ska ha distansundervinsning under tre veckor. Genrebild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gymnasieskolor går tillbaka till distansundervisning – efter ökad smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med imorgon ska årskurs 2 på Uddevalla gymnasieskola – totalt 1000 elever – studera på distans. Detta för att minska smittspridningen. På Alströmergymnasiet i Alingsås kommer både årskurs 2 och 3 att stanna hemma.

Det är över 3 000 elever som går på Uddevalla gymnasieskola. I syfte att minska spridningen av covid-19 har kommunen bestämt att elever i årskurs 2 på Uddevalla gymnasiet ska ha distansundervisning från och med imorgon tisdag. På så sätt minskar man antalet elever som rör sig i lokalerna.

Uddevalla kommun skriver på sin hemsida att ”det är framförallt inom kollektivtrafiken och skolans allmänna utrymmen som behov nu finns utifrån skärpta råd för Västra Götalandsregionen”.

Beslutet gäller fram till den 19 november och berör varken introduktionsprogrammen på Margretegärde eller gymnasiesärskolan.

Studier på distans för hälften av Alströmergymnasiets elever

I Alingsås har man vidtagit liknande åtgärder. På Alströmergymnasiet ska årskurs 2 och 3 studera hemifrån från och med i morgon. Vanligtvis går det 1 200 elever på skolan.

– Det är ungefär hälften av skolans elever som distansundervisningen gäller, alltså runt 600 elever, säger Dennis Pavlovic, gymnasiechef på Alströmergymnasiet.

Rektor kan kalla in elever – i undantagsfall

Vissa program får dock fortsatt undervisning i skolan, oavsett årskurs. Det gäller gymnasiesärskolan, individuella programmet, bygg och anläggningsprogrammet, samt el- och energiprogrammet. Och ytterligare undantag kan ske. Enskilda elever, eller elevgrupper, kan kallas in till skolan av rektorn för att säkerställa att de har möjligheter för att nå upp till sina mål.

Senast den 9 november ska kultur- och utbildningsnämnden besluta om fortsatt distansundervisning – och därefter också hur länge den ska pågå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.