Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Greta Ezechil Glanell och Lisa Storm tycker att vuxna borde prata mer med barn om kroppen och att sätta gränser. Foto: SVT

10-åringarnas krav till vuxna: Prata om kroppen och gränser

Uppdaterad
Publicerad

Greta Ezechil Glanell och Lisa Storm ska till hösten börja i fjärde klass. De har blivit introducerade för begreppet ”stopp min kropp”, en vägledning för vuxna om hur de ska prata med barn om kroppen och gränser. Men de är båda överens om att vuxna borde prata om det mer.

I klippet ovan berättar Greta och Lisa om varför de hoppas att vuxna ska prata mer om kroppen och gränser.

Att respektera andras kroppar och att inte använda sig av fula ord ser både Lisa och Greta som en självklarhet. Men de har båda sett och hört hur det inte alltid efterföljs.

– Det kan vara att man petar eller rör vid någon annan som inte vill det, säger Greta.

– Ja, och det är inte bra, för det gör att man kan bli ledsen, stämmer Lisa in.

Av 1 000 västsvenska fjärdeklassare uppger nästan hälften att de utsatts för sexuella trakasserier av andra i samma åldersgrupp, enligt en ny studie.

Kan användas i fel syfte

Både Greta och Lisa tycker att begreppet ”stopp min kropp” är bra, men har märkt att det vissa gånger används i fel syfte.

– Vissa ser det som en lek, att de petar på varandra och säger ”stopp min kropp”, men det är ju inte riktigt det som det handlar om, säger Lisa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer