Det var för drygt ett år sedan, i november 2017, som enheten för urologi vid Skaraborgs sjukhus slog larm. Då stod 32 patienter med prostatacancer i kö för radikal prostatektomi. Tiden från ett operationsbeslut till operation för en enskild patient var då i genomsnitt 119 dagar.
– Då gick mycket av vår tid och kraft åt till att trösta och ta hand om patienter som fick vänta i veckor och månader på sin canceroperation. Det är extremt frustrerande och psykologiskt påfrestande, säger urologen Alexander Wilpart.
Nu, ett drygt år senare är situationen en helt annan, trots att kön växte igen under sommaren. Något som Alexander Wilpart menar sker varje sommar.
– Men, det var inte i närheten av den puckel som var för drygt ett år sedan och i november var vi i fas igen och efter det har vi i princip inte haft någon kö alls, säger han.
Flexibel schemaläggning
Vad konkret är det ni har gjort då för att korta kötiden med 100 dagar?
– Det handlar främst om en flexibel schemaläggning och att vi kunnat tänka om från gamla hjulspår. Helt enkelt att sätta rätt person på rätt plats och vid rätt tidpunkt.
Enligt honom gjordes schemat om så att de två kirurger som kan utföra den här typen av operationer fick operera mera och arbeta mindre på vårdavdelningen och mottagningen. Dessutom omfördelades operationspersonal från andra kliniker för att canceroperationerna skulle kunna utföras inom kortare tid.
Betyder det att andra patienter har fått vänta längre på sina operationer?
– Ja, det får man ärligt säga. Cancervården är alltid högt prioriterad, så patienter med åkommor som inte varit akuta har fått vänta längre. Exakt vilka patienter som fått stå tillbaka kan jag inte svara på.
Snart tre kirurger
Är det så patientsäkert att bara ha två kirurger som kan utföra den här typen av operationer?
– Vi utför tre till fyra stora operationer i veckan. Det är klart att det blir intensivt, men inte på ett orimligt sätt. Snart är vi dessutom tre kirurger som kan utföra den här typen av operationer.
För att kön inte ska byggas upp igen under kommande år krävs enligt enheten för urologi ett utökat operationsutrymme och fler specialistutbildade sjuksköterskor. Och vid årsskiftet inleddes ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Skaraborgs sjukhus för att specialistutbilda ytterligare omkring 20 sjuksköterskor.