Sedan drygt ett halvår tillbaka arbetar två poliser i Borås heltid med att motverka våldsbejakande extremism och med att stoppa rekryteringen till IS.

Polisen varnar: 100 IS-anhängare i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 100 personer i Borås sympatiserar med terrorgruppen IS och kan vara på väg att radikaliseras. Detta enligt polisen i Borås som gjort en kartläggning.

– Den siffran kan tyckas hög, men det ser nog likadant ut i hela landet, menar Tomas Jansson, polisområdeschef i Borås. Skrapar man på ytan så hittar man kanske mer än vad man trodde från början och vi har jobbat aktivt för att hitta de här personerna.

Sedan drygt ett halvår tillbaka arbetar två poliser i Borås heltid med att motverka våldsbejakande extremism och med att stoppa rekryteringen till IS. Mellan 80 och 100 individer som sympatiserar med IS, har polisen lyckats kartlägga. De allra flesta är bosatta i Borås, några enstaka i de övriga Sjuhäradskommunerna.

Är de som ni kartlagt på väg att bli IS-krigare?

– Nej, det kan jag inte säga. Det finns rekrytering inom gruppen och av dessa så kan några bli IS-krigare, säger Tomas Jansson polisområdeschef i Borås.

Samverkan med Säpo

Runt tio personer, ska enligt polisen, redan ha lämnat Borås för att kriga för IS i Syrien. Av dem uppskattar man att tre personer har dött i strider.

I arbetet med att kartlägga IS-anhängare så har Boråspolisen samverkat med Säpo, men de har även samlat in information genom att prata med oroliga föräldrar, fått in tips från skolor och även andra kommunala verksamheter.

Hur säkra är ni på att detta verkligen rör sig om IS-anhängare?

– Vi har goda belägg för att det stämmer.

För Borås stad har polisens kartläggning blivit en väckarklocka.

– Det var ganska överraskande. Att det fanns de som sympatiserade visste jag, men inte att de var så många, säger säkerhetschefen Bo Hansson på Borås stad.

Handlingsplan kommer att presenteras

Bo Hansson menar att kommunens arbete mot våldsbejakande extremism är i sin linda. En handlingsplan håller på att sammanställas och kommer inom kort att tas upp i kommunstyrelsen. Enhetschefer inom kommunen har informerats om läget och verksamheterna har uppmanats att vara uppmärksamma på tecken på radikalisering hos unga.

– Kommunens uppgift är bland annat att vara ett stöd till dessa individer och kanske främst för deras familjer, säger Bo Hansson till SVT Nyheter Väst.

För polisen är den nu gjorda kartläggningen en viktigt del i arbetet med att motverka rekryteringen av IS-anhängare.

– Nu har vi ett antal personer att förhålla oss till. Vi kommer att jobba tillsammans med Säpo och med kommunen för att stoppa dem som eventuellt är på väg att åka ner för att strida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.