Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SOS Alarms app blir nytt vapen i jakten på att förhindra grov brottslighet. Foto: SVT

112-appen – polisens nya vapen mot grov brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt samarbete mellan polisen och SOS Alarm ska hjälpa till att stoppa grova våldsbrott. Ett exempel sågs redan vid gårdagens sprängning i Göteborg, då boende i närområdet direkt meddelades i 112-appen.

– Polisen har behov av fler tips från allmänheten, säger Peter Allheim vid polisens Nationella operativa avdelningen (Noa).

Från och med den här veckan får användare av 112-appen i hela Sverige meddelanden om till exempel explosioner inträffar i närområdet. Och det är bara första steget i samarbetet mellan polisen och SOS Alarm. Inom kort kommer det komma fler notiser från polisen via appen.

– Det kan vara foton på gärningspersoner som vi efterlyser, eller brottsförebyggande information, eller trygghetsskapande information efter en explosion eller en skjutning, säger Peter Allheim vid polisens Nationella operativa avdelningen (Noa).

Testas i Stockholm

Syftet med projektet är att både informera invånare om pågående händelser och att få in fler specifika tips. Just nu är det bara appens användare i Stockholm som får full tillgång till alla funktioner. Samarbetet ska testas och utvärderas i några veckor.

– Så fort att vi ser att allting fungerar så kommer vi att lämna över det här till samtliga polisregioner. Min förhoppning är att det ska kunna ske så snart som möjligt, säger Peter Allheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.