13 kubik bränsle läckte ut Foto: Anton Svensson, Sveriges Radio P4 Sjuhärad

13 000 liter jetbränsle saneras

Uppdaterad
Publicerad

13 000 liter jetbränsle rann igår ut efter en lastbilskrock utanför Ulricehamn. Området ligger nära en dricksvattentäkt och oron har varit att den skulle förorenas, därför har saneringsarbete pågått det senaste dygnet.

Sedan tisdagseftermiddagen har kommun och räddningstjänst jobbat med efterdyningarna av den krock mellan två lastbilar som inträffade på väg 40 öster om Ulricehamn.

En av lastbilarna fraktade jetbränsle, även kallat flygfotogen, och fick skador på tanken så att 13 000 liter bränsle rann ut.

Det som väntar nu är ett omfattande saneringsarbete eftersom området ligger nära en vattentäkt – alltså där kommunen hämtar sitt dricksvatten.

Kommer smaka fotogen

Under dagen har miljöinspektörer varit på plats för att se om bränslet läckt ut i de närbelägna vattendragen.

– Problemet är då främst att vattnet skulle bli obrukbart på grund av smak av fotogen snarare än en hälsorisk, säger Pär Norgren, ställföreträdande enhetschef på miljö och byggnadsenheten i Ulricehamns kommun.

Framöver kommer det tas löpande prover på grundvattnet i området och livsmedelsverkets nationella expertgrupp kring dricksvatten är inkallade.

– Det kan ta lång tid innan man vet om dricksvattnet är utom fara eftersom grundvattnet rinner ganska långsamt ned i marken. Så det kan ta veckor innan man vet det fullständigt, säger Pär Norgren.

”Ovanligt stort arbete”

Den största delen av jetbränslet hade redan under gårdagen tagit sig till den uppsamlingsdamm som finns ovanför Ubbarp, norr om olycksplatsen.

Där finns slamsugare på plats för att kontinuerligt suga upp bränslet, som lägger sig på vattenytan. Sannolikt kommer jordmassor runt om olycksområdet att behöva grävas upp, forslas bort och renas.

– Det är ett ovanligt stort arbete som vi har framför oss. Det är sällan vi har så stora olyckor. Så det blir ett omfattande arbete med många inblandade, säger Pär Norgren.

Nu hoppas han på soligt och blåsigt väder.

– Då kommer avdunstningseffekten på bränslet att öka. Vi vill hellre ha det i luften än i vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.