14-åring förlorade två fingrar i köttmaskin

Publicerad

En 14-årig ferieanställd fastnade med handen i en köttmaskin på ett slaktföretag i Göteborg vilket orsakade att hen behövde amputera två fingrar vid ytterlederna.

Olyckan ägde rum i somras när den vid tidpunkten 14 år gamla feriepraktikanten arbetade vid en tarmmaskin för färsrullar. I samband med det fastnade hen med handen inne i maskinen. Anledningen till detta var att skyddsavståndet vid det förreglade skyddet inte var tillräckligt stort för att hindra 14-åringen från att komma i kontakt med maskinens rörliga delar.

Ska betala 300 000 kronor

I strafföreläggandet står det att en sådan maskin inte får användas av en person under 18 år som inte fullgjort sin skolplikt enligt Arbetsmiljöverket.

Det står också att de som hade skyddsansvaret på företaget haft brister i rutinerna eftersom 14-åringen direkt eller indirekt blivit tillåten att använda maskinen. Företaget måste nu betala 300 000 kronor i företagsbot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer