Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Eriksson (M), ordförande i Fyrbodals kommunalförbund, anser att ett säkrare E45 måste få högre prioritet. Foto: Richard Veldre/SVT

14 kommuner vill se säkrare E45 mellan Vänersborg och Mellerud

Publicerad

Trafikverket flaggar för att en utbyggd E45 sker tidigast 2033 – alldeles för sent enligt Fyrbodals kommunalförbund.

– Statistiken talar sitt tydliga språk, vi måste få ordning på den här vägen så fort det bara går, säger Peter Eriksson (M) förbundsordförande.

Olyckor på E45 mellan Vänersborg och Mellerud är ett återkommande inslag. De senast fem åren har 61 personer skadats i olyckor, varav fyra har varit med dödlig utgång.

Trafikverket har länge sett behov av åtgärder. Nyligen färdigställdes en studie som visade på att prislappen för mötesfri väg med mitträcke skulle hamna på tre miljarder kronor. Dessutom kunde en byggstart för detta tidigast bli 2033 – givet att sträckan till en början tar sig in i den nationella infrastrukturplanen för 2026–2037 som man nu arbetar med.

Politikern: ”Håller inte längre”

Fyrbodals kommunalförbund ser inte det som en acceptabel tidsplan. Nu har de 14 kommunerna gjort ett gemensamt ställningstagande kring att en utbyggnad av sträckan måste prioriteras högre – både av Trafikverket och Västra Götalandsregionen som är remissinstans för den nationella infrastrukturplanen.

– Vi måste säkerställa att man på allvar bygger ut E45 mellan Vänersborg och Mellerud. Det är en väldigt olycksdrabbad sträcka och det håller inte längre, säger Peter Eriksson (M), ordförande i Fyrbodals kommunalförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.