Anders Torslid och Malin Nyberg, Trollhättan Exploatering, visar en av de gamla industribyggnader som ska sparas i nya stadsdelen. Foto: SVT/Trollhättans stad

140 000 ton föroreningar bortgrävda: ”Känns otroligt bra”

Uppdaterad
Publicerad

Saneringen av det gamla industriområdet Stridsbergs i Trollhättan är snart klar – och blev både snabbare och billigare än förväntat. 

Nästa steg är att bygga bostäder. 

Delar av de gamla industrilokalerna ska sparas – i klippet får du se några av dem. 

Under ett års tid har 140 000 ton metallslagg forslats bort från platsen där metallindustrin Stridsberg och Biörck hade verksamhet under stora delar av 1900-talet. De förorenade massorna har grävts ned på deponi och ytorna har fyllts ut med bergkross. Enligt beräkningen skulle arbetet ha kostat runt 150 miljoner där 52 miljoner var ett bidrag från Naturvårdverket. Men tack vare fjolårets milda vinter gick det snabbare och blev billigare än förväntat och slutnotan beräknas därför bli lägre.

 Ska få staden att växa

Inom kort påbörjas arbete med vägar och avlopp och om två år räknar man med att de första av beräknade 3000–4000 invånare ska ha flyttat in i den nya stadsdelen som fått namnet Vårvik. Då finns också den nya Stridsbergsbron på plats sedan ett år som ger staden ytterligare en förbindelse över älven. 

– Trollhättan har ambitioner att växa och då är det här en del i att öka antalet invånare, säger Anders Torslid, vd för Trollhättan Exploatering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.