140 tjänster försvinner från AstraZeneca i Mölndal. ”Det är mer kostnadseffektivt för oss att genomföra kliniska studier i Polen”, säger Elisabeth Björk, chef för AstraZeneca i Mölndal. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

140 tjänster bort från Astra Zeneca i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

Runt 140 jobb försvinner från läkemedelsbolaget Astra Zenecas verksamhet i Mölndal när företaget omorganiserar. Tjänsterna flyttas utomlands till Polen och Indien.

Det är utvecklingsavdelningen Global Medicines Development, GMD, som bland annat hanterar globala studier, som berörs. De flesta av de 140 tjänsterna som försvinner från Mölndal flyttas till Polen. Det handlar om operativa jobb som flyttas till Polen för att det är billigare att genomföra kliniska studier där.

– Vi har varit väldigt framgångsrika under de senaste åren på att ta vår forskning vidare till läkemedelskandidater och för att de här läkemedelskandidaterna ska kunna bli riktiga mediciner så behöver vi utveckla dem på ett mer kostnadseffektivt sätt och det kan vi göra i Polen, säger  Elisabeth Björk, chef Astra Zeneca Mölndal och även chef för GMD.

40 nya tjänster skapas

Omorganisationen ingår i ett globalt förändringsprogram  där alla de tre forskningsanläggningarna i USA, Storbritannien och Sverige berörs. Det strategiska ansvaret för läkemedelsutvecklingen kommer att vara kvar i Mölndal/Göteborg och avdelningen kommer även att förstärkas med cirka 40 tjänster.

– Göteborgsanläggningen är en av de tre viktiga strategiska anläggningarna och det strategiska ledarskapet för vår läkemedelsutveckling, inkluderande de studier vi kör i Polen, kommer att fortsätta att vara kvar här, säger Elisabeth Björk.

Astra Zeneca i Mölndal har i dag omkring 2.500 anställda. Forskningen där fokuserar på att ta fram nya läkemedel för sjukdomar i andningsvägar och hjärta/kärl. Målet är att ha utvecklat ett tiotal nya läkemedel inom dessa områden innan år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer