15-åriga spelare krävs på brottsregister av fotbollsklubb i Stenungsund

Publicerad

Alla aktiva spelare som är 15 år eller äldre i fotbollsklubben Ödsmåls IK kommer från och med nästa år att bli tvungna att visa upp utdrag ur belastningsregistret. Annars får de inte vara med och spela i klubben.

– Jag tycker det är bra, så att vi får en trygg och säker miljö, säger fotbollsspelaren Ellen Bergman.

I klippet berättar spelare från damjuniorlaget i Ödsmåls ik om hur de ser på beslutet.  

Ödsmåls IK har tagit ett aktivt beslut om att införa obligatoriskt utdrag ur belastningsregistret för samtliga spelare över 15 år, vilket ST-tidningen även har rapporterat om.

Sedan tidigare är det obligatoriskt med utdrag belastningsregistret för ledare och tränare som arbetar nära barn, men föreningen vill genom att även inkludera spelare, ta det hela steget längre.

– Det här är en del i ett större arbete där vi kommer arbeta för att skapa trygga idrottsmiljöer, säger ordförande Krister Persson som också är moderat ledamot i kommunfullmäktige i Stenungsunds kommun.

Spelare kan uteslutas

Det begränsade belastningsutdraget visar enbart om personen har utfört grövre våldsbrott, mord eller sexualbrott mot barn, och är till för att användas i verksamheter där det finns ledare och personer som arbetar nära barn.

Och den som vägrar lämna utdrag ur belastningsregistret får helt enkelt inte spela i föreningen.

– Vi utesluter inte medlemmar, men att visa utdrag ur belastningsregistret är en förutsättning för att få spela i klubben, säger Krister Persson.

De nya reglerna kommer att införas med start nästa säsong 2022.

Det här visar utdraget

Utdrag från belastningsregistret visar uppgifter om du fått påföljd för:

  • mord
  • dråp
  • grov misshandel
  • människorov
  • alla sexualbrott
  • barnpornografibrott
  • grovt rån

Om påföljden även inkluderar något annat brott kommer även uppgifter om det brottet med i utdraget. 

Källa: Polisen  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.