15 av 21 deltidsbrandmän i Götene har sagt upp sig. Foto: TT Arkiv

15 brandmän i Götene säger upp sig i protest

Publicerad

Under en längre tid har missnöjet varit stort bland många deltidsbrandmän över det nya avtalet. Nu har 15 av 21 deltidsbrandmän i Götene sagt upp sig.

Räddningschef Roger Almgren på Samhällsskydd mellersta Skaraborg, SMS, bekräftar för SVT Nyheter Väst att uppsägningarna från de 15 deltidsbrandmännen i Götene kommit in med posten i dag, onsdag. Han är överraskad över uppsägningarna, eftersom det fortfarande pågår lokala förhandlingar om tillämpningen av det nya avtalet.

– Vi ska fortsätta förhandla om ersättningen till styrkeledarna och vi kommer även i samverkansgruppen att diskutera vad som ska räknas som arbetstid eller inte, alltså om fysisk träning ska ingå i arbetstiden eller inte, säger Roger Almgren.

Deltidsbrandmännens avtalsförhandling 2017

Massuppsägningar i hela landet

Det nya centrala avtalet, som tillämpas fullt ut från 1 maj, har väckt protester och orsakat massuppsägningar på flera håll i landet eftersom vissa deltidsbrandmän har förlorar pengar på det. Till exempel har 23 av 24 deltidsbrandmän i Grästorp sagt upp sig.

LÄS MER: Grästorps deltidsbrandmän säger upp sig i protest

SKL, Sveriges kommuner och landsting, anser att massuppsägningar ska räknas som olagliga stridsåtgärder och har därför stämt Brandmännens riksförbund, BRF, inför Arbetsdomstolen. SKL menar att BRF har uppmanat sina medlemmar att säga upp sig.

Beredskapen blir sämre i Götene

Vad betyder det för beredskapen i Götene att 15 av 21 deltidsbrandmän har sagt upp sig?

– Det kommer att ta längre tid innan ortsborna får hjälp när det brinner, för de måste invänta brandmän från de övriga stationerna som ligger längre bort, säger Roger Almgren.

Han tror också att det kommer att ta tid att ersätta deltidsbrandmännen som sagt upp sig med nya brandmän.

– Ja, det är jättesvårt att rekrytera nya, vi har haft problem i Götene i många år.

LÄS MER: Regeringen vill utreda rekrytering av deltidsbrandmän

Eftersom uppsägningstiden är tre månader kommer brandstationen i Götene att vara i stort sett obemannad från slutet av augusti.

– Det blir akut om tre månader om vi inte kan hitta en lösning innan dess, säger Roger Almgren.

Sedan nyår ingår Skara, Götene, Falköping och Tidaholm i organisationen Samhällsskydd mellersta Skaraborg, (SMS) med totalt 172 brandmän, varav cirka hälften är deltidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deltidsbrandmännens avtalsförhandling 2017

Mer i ämnet