Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polischefen berätta om varför det blivit vanligare med sprängningar i klippet ovan. I juli inträffade en explosion bland annat på Andra Långgatan i Göteborg. Foto: SVT / TT

Sexton sprängningar i Västsverige hittills under 2023

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har mer än dubbelt så många sprängningar inträffat i Västsverige jämfört med samma period förra året, enligt siffror från polisen.

– Det är en ny trend vi ser att man använder den här typen av markeringar mot varandra, säger Max Olsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Göteborg region Syd.

Natten till onsdagen inträffade en explosion i Hisings backa i Göteborg. I söndags var det stadsdelen Frölunda som drabbades av en explosion och någon dag senare sköts det mot samma hus.

”Kostar inte mycket”

Fram till den andra augusti i år inträffade 16 sprängningar i polisregion väst – de flesta i Göteborg. Samma period förra året låg siffran på sju stycken sprägningar. Enligt polisen beror ökningen på att sprängladdningar blivit mer tillgängligt bland kriminella. Och det är ofta så kallade bangers som används, en slags smällare som är olaglig i Sverige men som kan beställas på nätet från andra länder.

Trend i hela landet

Hittills i år har det inträffat fler sprängningar i Sverige är under hela förra året. Fram till den 31 juli i år utfördes över 100 sprängdåd, under hela 2022 utfördes 91 sprängdåd, enligt siffror från polisen.

– En banger kostar inte särskilt mycket. I vissa fall används de även vid fotbollsmatcher men du får en större effekt om du inhyser den i något annat. Då blir det en otrolig kraft, säger Max Olsson.

Två våldsdåd mot samma adress

Enligt polisen använder kriminella sig av sprängningar för att markera mot varandra – främst inom konflikter om narkotika. Polisen utreder den senaste veckans händelser men har inget tydligt motiv till dåden ännu.

Men att det var en explosion och en skjutning mot samma adress på kort tid, vad beror det på?

– Det här är väldigt ovanligt, om det är en markering till eller vad det kan bero på håller vi på att utreda. Det får utredningen visa senare, säger Max Olsson.

Hör honom berätta om varför det blivit vanligare med sprängningar i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.