Idag släpptes 170 000 ålyngel ut. Foto: SVT

170.000 ålyngel släpptes ut i dag

Uppdaterad
Publicerad

Som ett led i att rädda ålen, denna hotade art, sattes under måndagen 170.000 ålyngel ut på tre platser i Bohuslän.

Ålen är en akut hotad art. Som ett led i att rädda den arbetar organisationen 8-fjordar med ett projekt som heter ”Krafttag ål”.

– Det är för att trygga ålbeståndet som gått tillbaka otroligt mycket de sista åren. Invandringen av glasål, alltså ålyngel, har ju minskat mot våra kuster med över 95 procent sedan 80-talet, säger Niclas Åberg, projektledare 8-fjordar. Ett projekt startat av de stora kraftbolagen.

350 000 yngel

Sedan fem år tillbaka har man satt ut ålyngel i Bohuslän. I sommar sätter man ut 350.000 yngel på tio platser i Bohuslän. I dag var man i Lökebergs Kile, Rossön och i Myggenäs hamn och satte ut 170.000 ålyngel runt tio cm långa.

– Vi räknar med att uppemot 25 till 30 procent av de vi sätter ut kommer att överleva, men vi har inte börjat se några resultat än av vårt arbete då de första ålarna ännu har inte börjat söka sig tillbaks till Saragassohavet, säger Niclas Åberg.

Tre miljoner

Runt tre miljoner kronor beräknas utsättningen kosta. En kostnad som de stora kraftbolagen står för som kompensation för den skada som kraftverken gör mot ålbestånden i Sverige.

– Vi hoppas att detta skall innebära att man i framtiden skall kunna fiska ål här igen, säger Niclas Åberg, projektledare 8-fjordar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer