Foto: SVT

18-åriga Tuva kan vinna en guldbagge

Uppdaterad
Publicerad

Få såg filmen ”Pojkarna” när den gick på bio i Sverige. Men av dem som gjorde det var det många som imponerades av huvudrollsinnehavaren, Tuva Jagell från Göteborg. Nu har hon nominerats till årets kvinnliga huvudroll för sin prestation.

Tuva Jagell hade slutat nian, skulle börja plugga musik och hade inga som helst tankar på skådespeleri när hon följde med en kompis på audition till filmen Pojkarna. Men det blev hon som fick huvudrollen som Kim.

– Jag trodde framför allt inte att de skulle vilja ha mig för att jag hade kort hår. Men när de ringde ville jag ändå komma tillbaka för att det var så fantastiskt att gå på audition, säger hon.

Guldbaggen 2017

Vi träffas i föräldrahemmet i Hammarkullen i Göteborg. I vardagsrummet står ett piano, och på väggarna hänger gitarrer. Såväl föräldrar som syskon har en artistisk ådra, berättar Tuva. Själv sjunger hon främst. Men sedan inspelningarna av filmen Pojkarna är hon lika intresserad av skådespeleri.

Förvandlas till killar

Filmen Pojkarna är en ungdomsfilm som kretsar kring Kim och hennes två tjejkompisar. De har det jobbigt i skolan, och blir mobbade av ett killgäng. Men situationen förändras när dom själva förvandlas till killar. Mest påverkas Kim.

– Det är en komplex karaktär, som kämpar mycket med sig själv. Det tror jag många kan känna igen sig i. Jag tycker att hon är jättejobbig, men jag älskar henne. Eller honom.

Filmen spelades in under ett par intensiva höstmånader för mer än två år sedan, i Björkekärr i Göteborg. Tuva beskriver det som en fantastisk tid, där hon successivt lärde sig att skådespela.

– Jag trivdes så bra med hela teamet och de andra skådespelarna. Det var bara något jag tyckte så mycket om att göra, sedan fick de andra säga om det var bra eller inte.

Gått bra utomlands

Få i Sverige har sett filmen. Under den dryga månad den visades på bio drog den bara lite mer än 3.000 biobesökare. Utomlands har filmen haft desto större framgångar, och Tuva har numera två agenter i London. Ytterligare en film har det blivit, en kortfilm som heter Syskon och som visas på årets filmfestival i Göteborg. Och hon drömmer om att få göra fler roller.

– Det ultimata hade varit att kombinera skådespeleriet med musiken, och kanske göra musikal. Vi får se vad som händer i framtiden.

Närmast väntar nu en maffig gala, i sällskap med Sveriges filmelit.

– Det känns fantastiskt spännande och jag tror det blir roligt. Men jag är glad att de andra från filmen också kommer vara med, för jag är verkligen ingen galamänniska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2017

Mer i ämnet