I klippet berättar forskaren varför ålgräset är så viktigt. Foto: SVT

1800 ton sand kan rädda ålgräset mellan Göteborg och Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att rädda det hotade ålgräset läggs nu 1800 ton grov sand på havsbotten vid Lilla Askerön mellan Tjörn och Orust.

– Det är liksom sista hoppet att vända trenden, säger Per Moksnes, forskare.

1800 ton sand i ett tio centimeter tjockt lager läggs nu ut på en hektar havsbotten vid Lilla Askerön mellan Tjörn och Orust i Bohuslän. Allt i ett försök att rädda ålgräset, som är viktigt för den biologiska mångfalden bland annat som barnkammare för fisk.

– Från Göteborg upp till Stenungsund har vi förlorat nästan 90 procent av allt ålgräs och det går inte att restaurera med vanliga metoder. Det verkar nästan kört, säger Per Moksnes, marinforskare vid Göteborgs universitet.

Det är bland annat på grund av övergödning, överfiske och exploatering av grunda havsbottnar som ålgräsängarna går förlorade.

Sista hoppet

Man kan inte direkt plantera ålgräs i vattnet då det är för grumligt i vattnet. Därför lägger man nu först ut sand som skall stabilisera botten och minska grumligheten. Först efter det skall dykare plantera nytt ålgräs på platsen och till hösten vet man om metoden fungerar.

– Det här är liksom sista hoppet att vända trenden och få tillbaks ålgräset igen. Så på det sättet är det ett väldigt viktigt projekt, säger Per Moksnes.

Projektet kostar drygt 5 miljoner kronor och finansieras av EU och Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.