I dag dömdes 21-åringen som mördade en äldre man i Borås till rättspsykiatrisk vård. Foto: Joakim Eriksson

20-åring häktad för mord på äldre man – har erkänt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-års åldern blev idag häktad för mordet på en 70-årig man i Borås. Under förhör under lördagen erkände han mordet. Åklagaren är även övertygad om att man hittat mordvapnet.

Det var i tisdags som en äldre man hittades knivhuggen i närheten av Knalleland, i de norra delarna av Borås. En ung man skall ha setts långsamt promenera från platsen och han efterlystes av polisen.

På torsdagen, två dagar efter dådet, anhölls den 20-åriga man som idag alltså häktades, misstänkt för mord.

– Allt blev tydligare idag då mannen nu erkänner mord. Uppgifterna kom under lördagens förhör. Det var då han medgav huggen, säger åklagare Martin Svensson.

Det som mannen sagt i förhöret stämmer väl överens med de vittnesuppgifter som finns kring mordet, då bland annat skolelever på väg hem från skolan såg händelsen.

– Händelseförloppet och även det han sagt om sin klädsel stämmer med tidigare vittnesuppgifter, säger Martin Svensson.

Mordvapnet upphittat

Viktigast av allt är kanske att det förmodade mordvapnet hittades under söndagen.

– Vid förhöret igår så berättade mannen vad han hade gjort med kniven och idag kunde vi hitta den. Det som vi med största sannolikhet tror är mordvapnet, säger åklagare Martin Svensson.

Häktad blir en person om hen riskerar att begå flera brott, lämna landet, hålla sig undan lagföring, kan försvåra utredningen på något sätt, eller om det misstänkta brottet har ett straffvärde på två år eller mer. Det betyder alltså att personen blir inlåst i häktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.