Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gården i Brismene är med sina 300 tackor en större fårgård med svenska mått mätt. Foto: SVT

20 döda får efter vargangrepp i Falköping

Uppdaterad
Publicerad

I låren, halsen och strupen. För pressuppbådet som samlats vid ladugården berättar lantbrukaren Einar de Wit var vargen angripit deras får. Totalt har de nu förlorat 20 får i angreppet. Ytterligare fyra djur saknas. 

- Det är det värsta man kan uppleva, säger Einar de Wit. 

Under ett högt träskjul ligger kadavren staplade. De senaste dagarna har varit tunga på gården i Brismene två mil utanför Falköping. Under onsdagen var Länsstyrelsen på plats för att besiktiga. Det är konstaterat att angreppet på fåren skett av varg. 

Upprörd och ledsen 

Det var under tisdagskvällen som lantbrukaren Einar de Wit upptäckte vad som hänt på ett av deras beten. Han berättar att det låg döda djur utspridda på hela betet. De tvingades göra en akutinsats och avliva allvarligt skadade djur. 

- Det är så fruktansvärt onödigt. Det gör mig upprörd och ledsen. 

Gården i Brismene är en större fårgård med svenska mått mätt, berättar Einar de Wit. Här finns 300 tackor. I snitt får de två lamm var, vilket innebär att 900 djur betar på markerna under sommaren. Runt gårdens beten finns tre mil fårnät, men inget rovdjursstängsel. 

“Man får välja” 

I mars konstaterar Länsstyrelsen att det bildats ett nytt vargrevir i området. Vilken eller vilka vargar som angripit fåren är ännu oklart. 

Einar de Wit menar att det är omöjligt att ha vargrevir och betesdjur på samma ställe. Han vill nu se skyddsjakt. 

- Rovdjursavvisande stängsel är inte lösningen. Man får välja. Antingen en stor vargstam eller livskraftig svensk livsmedelsproduktion. 

Varför har ni inte satt upp rovdjursstängsel? 

- Det är en väldigt stor kostnad och stort årligt underhållsarbete. Vi har inte haft anledning att ta den kostnaden och det arbetet eftersom vi inte haft varg här, säger Einar de Wit.

Länsstyrelsen uppmanar till stängsel

Enligt Nelly Grönberg som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland är det inte alltid nödvändigt att sätta upp rovdjursstängsel utan hon säger att det kan räcka med vanliga stängsel men att inte ha markerna öppna mot vattendrag.

– Länsstyrelsen tillhandahåller också ett bidrag till djurägare där man kan söka 50 kronor per meter för ett rovdjursstängsel med el, säger hon.

Hör om angreppet och hur Einar de Wit ser på framtiden i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.