20 spädbarn skadade med skalpsår på Sahlgrenska: ”Givetvis allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

20 spädbarn har de senaste två månaderna upptäckts med snarlika sår i skalpen på BB-mottagningen vid Östra sjukhuset i Göteborg. 19 av dem har behövt antibiotika.

Nu anmäler sjukhuset en produkt som misstänks ha orsakat skadorna.

– Det är givetvis allvarligt, säger Lisa Parén, patientsäkerhetsansvarig vid obstetriken på sjukhuset.

Hör läkaren berätta om vad som hänt och vilka åtgärder som satts in i videon.

Det är kvinnosjukvården vid Östra sjukhuset, som tillhör Sahlgrenska universitetssjukhus, som nu anmäler en elektrod som fästs på spädbarnens huvud i samband med förlossningen.

Enligt anmälan, som skickats till både IVO och Läkemedelsverket, ska några av barnen fått utbredda infekterade kraterlika sår med flera centimeters diameter.

– Vi tycker det är jättetråkigt och ska göra det vi kan för att förebygga att detta drabbar fler barn, säger Lisa Parén.

Anmälan gjord

Förutom att 19 av barnen behövt antibiotika så har de flesta barnen behövt fler än fyra återbesök för kontroller. Eftersom det handlar om så många fall på kort tid anses handhavandefel vara uteslutet. Istället ses ett produktfel som den enda tänkbara orsaken.

– I väntan på Läkemedelsverkets utredning av den aktuella skalpelektroden har vi fattat ett beslut att istället köpa in skalpelektroder från en annan tillverkare, säger Lisa Parén.

Enligt anmälan brukar liknande skalpsår endast förekomma ett par gånger per år vid sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.