Lodjur fångat av en av länsstyrelsens viltkameror i Västra Götaland. Foto: LänsstyrelsenVisa alla (2)
Visa alla (2)

200 kameror ska inventera lodjur

Publicerad

Länsstyrelsen kommer att placera ut 125 nya viltkameror som ska kartlägga lodjuren i Västra Götaland. Tidigare har man bara haft tillstånd för 75 kameror.

Det var P4 Väst som först rapporterade om de nya kamerorna. Orsaken till att Länsstyrelsen har ansökt om, och fått tillstånd till, att sätta upp de nya kamerorna är att det blir allt svårare att inventera lodjursstammen i Västsverige.

Det eftersom det nästan varje vinter är alldeles för lite snö.

– Med hjälp av kameror har vi goda möjligheter att skaffa oss en mer exakt kunskap om hur många lodjur vi har i länet. Som det är nu är det faktiskt ingen som vet, säger Anita Bergstedt, inventeringsansvarig på Länsstyrelsen.

Under förra inventeringsperioden, vintern 2016-2017, kom man fram till att det har skett tio så kallade föryngringar av Lodjur i länet. Det betyder att det finns minst 50-60 lodjur i Västra Götaland.

– Men förmodligen är de många fler, säger Anita Bergstedt.

”Problemdjur”

Orsaken till att man vill få en bättre överblick är bland annat att lodjur är en hotad art och att man därför har ett regeringsuppdrag att inventera stammen.

– Men eftersom lodjuret också ställer till problem gäller det att de inte blir för många heller. Vet vi hur många de är kan vi fatta korrekta beslut om hur många som kan skjutas, säger Anita Bergstedt.

Enligt Anita Bergstedt är det vanligt idag att länsstyrelsen ifrågasätts av dem som är kritiska till rovdjur. Eftersom man bara lyckats bevisa ett visst antal föryngringar, trots att de flesta tror att siffran är i underkant, så hävdar vissa att myndigheterna ”mörkar” det verkliga antalet.

– Med hjälp av kameror kommer vi att få en bättre lägesbild och därigenom motverka dessa rykten, säger Anita Bergstedt.

Hatet mot lodjur är dock inte lika stort som det mot vargen.

– Det beror delvis på att lodjur ofta tar ett eller två får åt gången medan vargar kan döda alla får i en hage. Det väcker känslor. Sedan finns det också en nedärvd rädsla för vargen. Så är det inte alls på samma sätt när det gäller lodjur, säger Anita Bergstedt.

Länsstyrelsen uppmanar också allmänheten att höra av sig om alla eventuella lodjursobservationer som görs.

Fakta lodjur

Visa
  • Lodjur är ett kattdjur och är ett av Sveriges fem stora rovdjur.
  • De är ensamlevande, finns över hela landet och trivs i bergig och brant terräng.
  • Vetenskapligt namn: Lynx lynx
  • Kroppslängd: 80-130 cm
  • Vikt: 15-25 kilo
  • Föda: Rådjur, ren, harar och skogshöns
  • Antal lodjur i Sverige: Ca 1 220 stycken.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer