Under helgen kommer cirka 2000 ungdomar att städa utefter Västkusten. Från Strömstad i norr till Laholm i söder. Bilden är från ett tidigare städtillfälle. Foto: Städa Sverige

1 500 ungdomar ska städa västkusten i helgen

Uppdaterad
Publicerad
Den årligt återkommande städningen av den svenska kusten startar i helgen. Premiären sker på västkusten där cirka 1 500 idrottsungdomar kommer att plocka skräp.

Det är idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige som är ansvariga för den landsomfattande städningen. Årets mål är att få ut 30 000 städande idrottsungdomar i hela Sverige, varav cirka 1 500 städar utefter västkusten i helgen.

– Det är härligt med en idrottsrörelse som faktiskt gör någonting åt miljöproblemen och är engagerade i frågan. Dessutom innebär städningen en ersättning till klubbkassan, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

120 badkar med plast

Enligt honom har det gjorts beräkningar som visar att plastmängder motsvarande 120 badkar fyllda med plast per dygn flyter i land bara längs västkusten. Så det är mycket därför som premiären av städningen sker i den här landsändan.

– Det är skrämmande så klart med plasten som kommer in från Nordsjön. Det är därför viktigt att städa så tidigt som möjligt för att förhindra att plasten åker ut i havet igen, säger han.

20 ton skräp

Hur mycket nytta gör de här städningarna egentligen?

– Bara i helgen räknar vi med att plocka upp 20 ton skräp. Våra städande ungdomar är organiserade och de är vana vid att ha ett mål, säger Anton Hedlund.

Är det inte så att säga en droppe i havet bara?

– Det är klart att det inte löser hela problemet. Vi behöver återvinna mer och förbruka mindre. Vi tror ändå att det absolut gör någon skillnad, men det behövs göras mera.

Städa Sverige

Visa
  • Miljöorganisation Städa Sverige startades 1988 och fyller 30 år i år.
  • Städa Sverige är idrottens miljöorganisation och är en del av den ideella idrottsrörelsen via olika specialidrottsförbund.
  • Städa Sverige har växt både vad gäller insamlat skräp, nya städområden, pengar till idrottsklubbar samt antal städande ungdomar. Med idrottsungdomarnas hjälp har organisationen hittills organiserat totalt 500 000 städande idrottsungdomar som har samlat ihop 36 000 ton skräp. Det har i sin tur gett totalt närmare 250 miljoner kronor till idrottsföreningarnas verksamhet.
  • Målet i år är att organisera total 30 000 städande ungdomar som samlar ihop tusentals ton med skräp.
  • Syftet med Städa Sverige är bland annat att ge idrottsungdomar runt om i landet en möjlighet att tjäna in pengar till sin klubb, ta hand om miljön och samtidigt få en utbildande och beteendepåverkande effekt hos de ungdomar som är verksamma i projekten.

Källa: Städa Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer