Foto: Genrebild

25 personer åtalas i stor knarkhärva i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Idag väcks åtal mot 25 personer i en stor knarkhärva med koppling till gängmiljöerna i Borås. Det handlar både om personer som sålt och köpt kokain.

I somras grep polisen flera personer efter ett stort spaningsuppdrag. Totalt åtalas nu 25 personer, varav sex för grovt narkotikabrott. Åklagaren menar att verksamheten har dominerat kokainmarknaden i Borås, och kopplar den till den gängkriminella miljön.

– Det är ju absolut i den gängkriminella toppen här på Hässleholmen i Borås. Det är en förutsättning för att hantera den här omfattningen av narkotikaförsäljning. Det är de som äger narkotikamarknaden, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Välbemedlade köpare

Åklagaren kommer att yrka på fleråriga fängelsestraff för de sex huvudmisstänkta. Försäljningen ska enligt åklagaren skett via sms. Bevisningen består i huvudsak av spaningsiakttagelser, kameraövervakning och avlyssning. De 25 tilltalade är mellan 20 och 40 år och arton av dem är köpare, som enligt åklagaren delvis kommer från mer bemedlade samhällsklasser.

– Det är väldigt allvarligt. Alla som köper kokain av de här personerna hjälper till att finansiera den gängkriminella verksamheten, säger Martin Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer