Stadsdelsdirektören Christina Alvelyn: ”Vi har läget under kontroll”. Foto: SVT

232 smittade inom äldreomsorgen – men siffran kan vara långt högre

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals är coronasmittade på äldreboenden och inom hemtjänsten runtom i Göteborg. Den officiella siffran för konstaterat smittade är idag 232 men mörkertalet kan vara stort. På Åkershus i Västra Göteborg – med ett 30-tal bekräftat smittade – beskriver anställda läget som ”kaotiskt och bortom kontroll”. Men ansvariga i stadsdelen delar inte den bilden.

– Man kan inte peka ut någon ansvarig, det är för tidigt att spekulera i hur smittan har kommit in och varför, säger Christina Alvelin,stadsdelsdirektör i Västra Göteborg.

I Göteborg har nu minst 29 av stadens 54 kommunala äldreboenden fått in covid-19 hos de boende. Även en fjärdedel  av de 16 privata äldreboendena har fått in smittan. Totalt finns nu 232 konstaterat smittade på stadens äldreboenden och inom hemtjänsten.

Östra och Västra Göteborg värst drabbat

Östra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo har flest antal bekräftat smittade gamla på sina äldreboenden. Men den verkliga siffran kan vara mångdubbelt fler, det menar fackförbundet Kommunal som har kontakt med sina skyddsombud runtom i hela staden.

Enligt stadsdelsdirektören för Västra Göteborg är det viktigt att följa de rekommendationer som finns för att stävja smittan.

– Vi har infört besöksförbud, och vi är väldigt strikta med att personal som känner minsta lilla symptom ska hålla sig hemma, säger Christina Alvelin.

Risk för mörkertal

Att skyddsutrustning i form av munskydd skulle vara en bristvara, och en av orsakerna till smittspridningen – vilket anställda berättar om här – förnekas av stadsdelsdirektören. Men munskydd ska användas sparsamt, menar hon.

– Det är när det finns extrem fara för stänk och skvätt, då kan man behöva kombinera sitt visir med munskydd, säger Christina Alvelin.

En orsak till att mörkertalet kan vara stort är att det inte finns officiella siffror över misstänkt smittade, enbart bekräftat smittade räknas. Det finns heller inte siffror över antalet äldre som har dött på äldreboenden de senaste veckorna. Den statistiken har man inte alls, menar ansvariga på kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet