Tvådelad bild. Till vänster: Ett stenbrott. Till höger: Hand plockar skräp från marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hittar reportern mängder av dumpade plastbitar och annat skrot i stenbrottet som täckts igen med 35 000 ton nermalda skrotbilar. Foto: Lisa Johansson/SVT

35 000 ton nermalda skrotbilar kan lämnas kvar i naturen i Dalsland

Publicerad

Trots att fyra personer dömts för miljöbrott riskerar 35 000 ton dumpade skrotbilsdelar att bli kvar i ett stenbrott i Dalsland.

Melleruds kommun har ålagt ägarföretaget att avlägsna massorna – något som företaget menar är omöjligt då kostnaderna är för stora.

Mängder av små plastdelar, inklusive kabelbitar och kretskort, syns i det nedlagda stenbrottet. Enligt polisutredningen innehåller dessa delar bland annat bly, zink och PFAS.

Skrotdelarna, så kallade fines, kommer från återvinningsföretaget Stena Recycling och har använts av stenbrottets ägare för att jämna ut de branta stup som omger platsen.

Kommunen kräver att massorna tas bort

Melleruds kommun har nu beslutat att företaget som fraktat dit massorna också ska se till att de avlägsnas.

– Vi har beslutat om ett föreläggande som också är förenat med ganska höga vitesbelopp, säger Dan Gunnardo, förbundschef på Dalslands miljö- och energiförbund.

Ägaren till företaget vill inte kommentera kravet, men har överklagat beslutet. Enligt deras tidigare beräkningar skulle det kosta dem uppemot 80 miljoner att frakta bort skrotmassorna – en kostnad som skulle försätta bolaget i konkurs.

Skrotdelarna kan komma att täckas över

Mycket tyder på att företaget kommer att lämna massorna där de ligger, trots viteskrav.

Då blir det Melleruds kommuns ansvar att besluta vad som ska hända, och resultatet skulle kunna bli att massorna får ligga kvar.

– Vi tycker att det rimliga är att de tas bort. Men om jag får spekulera så skulle man kunna hamna i en situation där man får värdera om det går att minska farligheten i avfallet genom att täcka över massorna. Om det då skulle vara till en väsentligt lägre kostnad och det inte utgör någon miljörisk, då skulle man teoretiskt sett kunna hamna där, säger Dan Gunnardo.

Ägaren och tre andra personer har dömts för miljöbrott i tingsrätten för att ha fört in massorna i täkten. Domen är överklagad till hovrätten.

Kvinna håller upp skräp i händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Västs reporter Sara Hellman rotade bland de hundratusentals nermalda delarna som dumpats i stenbrottet. Hon hittade allt från elektronikutrustning till en pingisboll. Foto: Lisa Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.