Peter Granfeldt, säkerhetssamordnare på grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad säger att de måste ha ljudskrämmor i områdena där ett 40-tal satts upp. Foto: SVT

40 ljudskrämmor används mot unga – får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det 40-tal ljudskrämmor som satts upp i områden i Göteborg för att förhindra vandalisering, väcker kritik. Men enligt säkerhetssamordnaren i Göteborgs stad så är ljudskrämmorna ett måste.

Det är framförallt vid skolområden och förskoleområden som cirka 40 ljudskrämmor satts upp på olika platser i Göteborg. Syftet är att de ska skrämma iväg ungdomsgäng och förhindra vandalisering runt skolor.

Något som tidning ETC var först med att rapportera om, och som Socialdemokraterna i Göteborg vill ska plockas bort enligt Göteborgs-Posten. Detta eftersom partiet anser att det är ett stort ingrepp och fel metod att förhindra vandalisering.

– Politiker och medborgarföreträdare kan inte medverka till att vi i kommunen använder oss av metoder som orsakar smärta och obehag och förhindrar unga personer att vistas på allmän plats, säger Robert Hammarstrand (S) som är ledare i lokalnämnden, till SVT Nyheter Väst.

Väktare är alternativet

Säkerhetssamordnaren på grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad håller inte med:

 – Tyvärr så måste vi göra det på dessa områdena. Vi har haft brandtillbud, skadegörelse och klotter, säger Peter Granfeldt, säkerhetssamordnare.

Är det här rätt sätt att gå då?

– Det är ett sätt att gå. Annars hade vi fått titta på att ta in väktare till exempel, säger Peter Granfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.