Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På boendet Vintervilan får hemlösa en säng att sova i och en varm måltid. Starta videon för att följa med på en rundtur. Foto: Dalmar Namazi/SVT

40 nya sovplatser i vinterkylan – men under dagen skickas Göteborgs hemlösa ut

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg stads satsning ”Tak över huvudet ” ger akut hemlösa en sovplats under de kalla vintermånaderna. Staden går in med två miljoner kronor i ett extra budgetanslag – otillräckligt anser boendestödjare.

– De behöver hålla någon i handen och få igång processer kring sitt liv, säger boendestödjare Maria Reinholdsson.

På boendet Vintervilan får de hemlösa en kvällsmåltid, möjlighet att duscha, rena kläder och en säng att sova i. Men varje morgon klockan sju måste de lämna boendet ut i vinterkylan på grund av att staden enbart har råd att ge de hemlösa tillfälligt tak över huvudet.

– Ibland får jag min cheeseburgare att räcka i flera timmar så jag kan ta en tupplur inne på McDonalds, säger en av de hemlösa som bor på boendet.

Personal på boendet tycker att insatsen är otillräcklig och en av boendestödjarna vill gärna göra mer.

”Hårt ansträngd ekonomisk situation”

Enligt Alfred Johansson (S), ordförande i socialnämnden Sydväst är insatsen en tillfällig lösning för att kunna erbjuda de mest utsatta tak över huvudet under de kalla månaderna.

Han pekar på befintliga verksamheter för att erbjuda de hemlösa det stödet som Vintervilan önskar erbjuda. Han tycker däremot att boendet ska få mer stöd men att politiken i Göteborg begränsas av att regeringen vägrar betala ut krisstöd till kommunen.

Vad händer efter vintern, ska dessa personer behöva sova ute på gatorna?

– Jag har hört historier om vissa personer som föredrar att sova året runt utomhus i tält, så behovet är inte lika stort året runt, säger Alfred Johansson (S).

Kan dras in i brottslighet

Satsningen riktar särskilt in sig på på papperslösa, EU-migranter och personer med stort missbruk som ofta har svag tilltro till socialtjänsten.

Enligt Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig på Agape, är många av de hemlösa diskvalificerade från statligt och kommunalt stöd.

– Du är utlämnad till den svarta arbetsmarknaden, välgörenhet, eller då om vi ska dra det till sin spets, den organiserade brottsligheten, säger hon.

ökning av sovplatser för hemlösa under vintern

I år finns 120 övernattningsplatser för hemlösa i Göteborg. Enligt Alfred Johansson (S), ordförande i socialnämnden. I år finns det ytterligare 40 akuta sovplatser vilket är en fördubbling jämfört med förra året.

Totalt har två miljoner kronor satsats och det är stadsdelen Sydväst som ansvarar för satsningen.

Agape och Räddningsmissionen är de två välgörenhetsorganisationerna kommunen samarbetare med. Här finns de 40 nya platser.

Agape jobbar särskilt med papperslösa. På det tillfälliga boendet Vintervilan finns 20 sängplatser för akut hemlösa.

Gästerna får vara i aktivt missbruk eller påverkade av droger. De får vara på boendet mellan 20:00 – 07:00 under en begränsad tid. Insatsen upphör till våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.