Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra personer åtalas efter en knarkhärva avslöjats utanför Styrsö i Göteborg. Foto: polisen

400 kilo kokain firades ner från fartyg utanför Göteborg – fyra personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten firades runt 400 kilo noga inplastat kokain ner för ett lastfartyg. Efter att öbor utanför Styrsö i Göteborg upptäckt paket som flutit i land avslöjades den stora knarkhärvan. Nu åtalas fyra personer.

– Med våra mått i Sverige är det ett väldigt stort åtal, säger Johan Ekström, polisinspektör på spaningssektionen i Storgöteborg.

Det var en natt i maj 2020. Den största delen av kokainet som fraktats hit med lastfartyg plockades, enligt polisen, upp av två män i en motorbåt. Men några paket blev kvar i havet. Totalt hittades 24 kilo kokain.

”Helt avgörande”

Efter att krypterade appar knäckts har polisen kunnat se vilka som varit inblandade i hanteringen av kokainet.

– Det var helt avgörande. Utan de här krypterade chattarna hade vi aldrig nått hela vägen, säger Johan Ekström.

Enligt utredningen ledde två svenska medborgare knarkaffären från gömställen utanför Europa. Två andra personer som beskrivs ha en tongivande roll i olika kriminella nätverk i Göteborg ansvarade för att ta emot, förvara och transportera kokainet.

Andra personer har fungerat som kurirer och förvarat pengar.

Knark för 100-tals miljoner kronor

Polisen bedömer att de tagit minst 118 kilo av kokainet i beslag. På gatan kostar ett gram kokain ungefär 900 kronor. 118 kilo kokain motsvarar då ett försäljningsvärde på drygt 106 miljoner kronor.

– Vi har tagit bort en stor inkomst till organiserad brottslighet.

Ledare internationellt efterlysta

Tidigare har ett 15-tal personer runt om i landet dömts för att ha hanterat knarket, enligt polisen.

Av de fyra som nu åtalas är tre misstänkta för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling. Samtliga är misstänka för synnerligen grovt narkotikabrott. Samtliga förnekar brott.

De två personer som misstänks ha lett brottsgruppen från utlandet är fortfarande på fri fot och är internationellt efterlysta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.