Foto: SVT

4000 liter diesel har läckt ut i Byfjorden

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kubikmeter dieselolja har runnit ut i Byfjorden i Uddevalla kommun. Orsaken till utsläppet är inte helt klar men det ska röra sig om en tank som sprungit läck av någon orsak. Nu varnar Räddningstjänsten allmänheten.

– Man ska undvika att bada om man ser dieselskimmer eller känner lukt av diesel, säger Andreas Elfström vakthavande befäl Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Utsläppet skedde någon gång efter lunch på torsdagen i höjd med Sörvik och Räddningstjänsten hade snabbt länspumpar på plats för att få upp oljan ur vattnet. Dessutom har ett företag specialiserat på den här typen av utsläpp kallats in.

– Ja, vi håller på att avveckla oss och lämna över till det här saneringsbolaget som tar över, säger Andreas Elfström.

Kustbevakningen och polisen i Uddevalla kommun har också varit inblandade i arbetet. Enligt Räddningstjänsten kommer det mesta av oljan att vara upptagen redan under torsdagen.

– Det ska inte behöva bli någon långdragen grej, inom de närmaste dagarna ska allt vara okej igen, säger Andreas Elfström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer