På Gödebergs gård i Mölndals kommun tvingas 5 000 hönor att avlivas, på grund av den smittsamma och allvarliga fågelsjukdomen Newcastlesjuka. Jordbruksverket har infört restriktioner i området för att undvika smittspridning. Ett skyddsområde med tre kilometers radie kring gården och ett övervakningsområde med tio kilometers radie har upprättats.
Gården ägs av Dag Andersson, som tillsammans med sin familj driver gården i Lindome i Mölndals kommun.
– Ja, hur ska jag förklara? Alla hönor ska avlivas. Jag har inte sovit i natt. Det här är hemskt, med alla restriktioner och allt det drar med sig. De säger att gödseln är smittad, så Jordbruksverket har varit här och spärrat av, säger Dag Andersson.
”Så tragiskt”
Beskedet om att samtliga hönor behöver avlivas kom på onsdagen. Efter att man tidigare varit på gården och topsat hönorna kom ett provresultat som visade vilka åtgärder som behövde göras.
– De kommer hit på fredag för att avliva hörnorna. Enligt lagen är den här sjukdomen så smittsam att det tydligen inte finns något annat alternativ än avlivning, säger Dag Andersson.
Smittar inte andra djur
Jordbruksverket har inlett en smittskyddsutredning för att undersöka var smittan kan ha kommit från. Det är enbart fjäderfän som kan smittas, alltså inte andra djur eller människor.
Utöver att hönsen nu kommer att avlivas, kommer också hela gården att saneras.
– Jag har aldrig varit med om något liknande innan. Vi är det enda stället i hela Sverige som har fått den här sjukdomen på gården.
Enligt Dag Andersson kommer de kunna sätta in nya höns i de sanerade hönshusen först om två månader.
– Det här är en av de sjukdomarna som man bekämpar i EU. Det är en allvarlig sjukdom och man måste avliva och sanera och låta gården stå tom innan man tar in nya djur. Det finns inga alternativ, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare vid Enheten för häst fjäderfä och vilt vid Jordbruksverket.
Hur sprids viruset?
Infektionen överförs framför allt genom direktkontakt mellan fåglar. Smitta sprids också med redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar. Viruset cirkulerar bland vilda fåglar som är oftast bärare och inte drabbas själva av sjukdomen.
Undvik direkt eller indirekt kontakt med andra fjäderfän om du har egna tamfåglar.
Källa: Länsstyrelsen
Symtom på Newcastlesjuka hos fjäderfä
Symtomen kan variera mycket. Tecken på sjukdomen kan vara:
- kraftigt sänkt äggproduktion
- ägg utan skal (så kallade hinn- eller skinnägg)
- äggskal med pigmentförändringar.
- nedsatt allmäntillstånd
- ökad dödlighet
- hängande vingar, förlamade ben, vridning av nacken, kramper, cirkelgång (symtom från centrala nervsystemet)
- andningssvårigheter med eller utan hosta
- diarré
Källa: Länsstyrelsen