Skåne är farligaste länet att cykla i. Foto: TT/Arkiv

50 hyrcyklar till Borås i ny satsning

Uppdaterad
Publicerad
50 hyrcyklar vid resecentret i Borås ska få fler pendlare att ta cykeln, det hoppas Borås stad och Västtrafik.

I ett pilotprojekt som kommer att pågå fram till vintern 2018 kommer 50 hyrcyklar att finnas tillgängliga vid Borås resecenter från och med nu på torsdag.

Syftet med satsningen är att få fler att använda cykel och målgruppen är främst arbetspendlare, men även andra får hyra cyklarna.

– Vi vill göra det enklare för pendlare att kombinera olika färdsätt. Vi tänker att cykeln ska användas som ett komplement främst till de som arbetspendlar, att man ska kunna ta cykeln sista biten, säger Marie Albihn, projektledare på Västtrafik.

50 kronor dygnet

Kostnaden landar på 50 kronor för en dag för en vanlig cykel, men det kommer även finnas 10 elcyklar, de kommer att kosta 100 kronor i stället.

Hur har ni kommit fram till priset?

– Vi har sett på vad andra städer har tagit betalt, bland annat i Nederländerna där priset ligger på fyra-fem euro, med detta är bara ett test. Det kan bli dyrare eller billigare senare, säger Marie Albihn.

Men för 60 utsedda testpersoner kommer cyklarna att vara gratis.

– Vi har pejlat intresset för hyrcyklar och samtidigt frågat om de vill vara med i en testgrupp. De kommer att kunna använda cyklarna gratis under perioden och vara med och utvärdera projektet.

Så kan du hyra cyklar

Visa

Hyrcyklarna kan bokas via appen Donkey Republic -därefter låser du upp det elektroniska låset på cykeln via mobilen.

Cykeln kan användas hela dagen – men återlämnas till resecentrum samma dygn.

Vanlig cykel kostar 50 kronor per dygn – elcykel kostar 100 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borås

Mer i ämnet