Det råder en brist på närmare 600 familjehem i Göteborg Foto: SVT

600 familjehem saknas

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en brist på närmare 600 familjehem i Göteborg, och trots ett stort intresse hos allmänheten att bilda nya så är krisen fortfarande akut.

Bristen på familjehem i Göteborg är stor. Idag finns det ungefär 960 familjehem, men det räcker inte. Man räknar med att det behövs sammanlagt 600 till i år och nästa år. Fram till i våras så var intresset hos allmänheten att öppna nya familjehem inte så stort, men nu har det vänt. 

– Innan sommaren var det mellan fyra och åtta personer som hörde av sig per dag. Nu är vi uppe i mellan 30 och 50 per dag, säger Charlotte Hägglund Köther, familjehemssekreterare på Göteborgs Stad.

Hur seriösa är de som hör av sig?

– Nu är det många integrerade invandrare som har bott länge i Sverige och många svenska familjer som tycker att de har det bra, har plats och utrymme för en människa till.

Humanitär flyktingkris

I veckan pågår en stor konferens om familjehem i Göteborg. Nära 500 deltagare som bland annat jobbar med familjehemsvård eller som har ett familjehem är samlade. Vid öppnandet av konferensen så pratades det om läget i världen, om vår tids största humanitära flyktingkris och utmaningen att hitta nya familjehem.

– Det man vet av forskning med barn som har upplevt kris och trauma är att mottagandet i det nya landet påverkar hur det går för dem. Får man ett bra hem med bra omsorg, kärlek, stöd och vägledning så går det ofta bra även om man har haft det svårt innan, säger Charlotte Hägglund Köther, familjehemssekreterare på Göteborgs Stad.

Stort ansvar

Att driva familjehem kräver tid och utrymme. Det handlar om att vara ett barns föräldrar istället för de biologiska föräldrarna.  Ansvaret sträcker sig långt över tid, ofta tills barnet går ut från gymnasiet. 

– När man tar emot ett barn så är det ett långt åtagande, det är ingenting man gör här och nu och kan ångra. Folk måste landa i sina beslut, säger Charlotte Hägglund Köther, familjehemssekreterare på Göteborgs Stad.

Akut platsbrist

Trots det stora intresset att öppna familjehem så löser det inte den akuta bristen på platser.  De som vill starta ett familjehem får räkna med att det tar cirka en till sex månader innan de blir godkända för att ta emot ett eller flera barn.

– I första hand så tar vi in polisregister, socialregister och försäkringskassaregister för att vara säkra på att det här är vuxna som kan vara föräldrar fullt ut. De ska inte ha begått något brott eller ha någon allvarlig sjukdom som  påverkar deras förmåga att bli förälder på heltid för ett ensamkommande barn, säger  Kerstin Almgren, enhetschef på familjehemsenheten Göteborgs stad.

Dåliga familjer

Som SVT Nyheter Väst tidigare har avslöjat så är det inte alltid som barnen kommer till en bra familj. Det kan ibland bero på att ett ensamkommande barn säger att det vill bo hos en släkting. Då skickar migrationsverket barnet direkt dit. Först ett antal dagar senare får socialtjänsten kännedom om barnet och kan göra ett hembesök för att kontrollera familjen. 

– Det är klart att det finns familjer som försöker att sko sig och tjäna pengar på det här. Det är vårt uppdrag att reda ut så att det inte förhåller sig så. Men det är klart att det kan vara så att man lyckas dölja det här eller att det inte framkommer omedelbart vid första besöket. Men om det skulle visa sig så, så omplacerar vi barnet, säger Kerstin Almgren enhetschef på familjehemsenheten Göteborgs Stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.