Bild tagen från ett annat tillfälle. Soldater fixar krigsmask inför övning på Tofta skjutfält. Foto: Patrik Widegren SVT

650 soldater på insatsövning

Uppdaterad
Publicerad

En stor insatsövning med hemvärnet pågår runt om Uddevalla och Lyskil under helgen.

I början av veckan transporterades hemvärnets förband till Uddevalla och Lysekil för en omfattande insatsövning.

650 hemvärnssoldater med fordon, båtar, flygplan och hundar kommer delta i Rikshemvärnschefens så kallade insatsövning där militär kommer att vara synliga både på vägar, i luften och i anslutning till flera civila övningsobjekt.

På fredag och lördag syns övningen i Lysekil hamn, Preem Raffinanderi i Lysekil, Gullmarsleden, Skredsviks skola och Uddevalla Hamn och hamninlopp.

Samverkansövning

Parallellt med insatsövningen genomförs också en samverkansövning med bland annat Uddevalla och Lysekils kommuner.

– De kommer få ett scenario att diskutera omkring och behöver ta ställning kring sådana frågor som utrymning av boende, förläggningsfrågor om det kommer massa militär personal till orten. Mat- och vattenförsörjning för personalen är annat som de kommer diskutera, säger Dan Hagman, chef för Bohusdalgruppen, i ett pressmeddelande.

På lördag kan också allmänheten träffa Försvarsmakten på Torp köpcentrum, där personal visar upp fordon och material.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.