Susanne Bergstedt spelar och streamar online. Foto: Emmy Westling

68-åriga gamern Susanne: ”Folk tyckte jag var lite knäpp”

Uppdaterad
Publicerad

Med en greenscreen i ryggen spelar Susanne ”Jenyfear” Bergstedt onlinespelet World of Warcraft timme ut och timme in. Och i framtiden är hon övertygad om att fler äldre kommer att spela med henne.
– Jag är ingen bullmormor, jag är ingen stickande mormor, säger hon.

Se Wow-mormorn Susanne spela i klippet ovan.

– Mitt lilla barnbarn sa ”Mormor, kan inte du hjälpa mig att få en mount?” Jag sa först nej men han var envis och söt, så då tänkte jag att jag kunde göra det för hans skull. Då fick jag tio gratisdagar i spelet och nu har det gått elva år, säger Susanne Bergstedt och skrattar.

I det lilla radhusområdet i Vänersborg är allt som man förväntar sig att det ska vara. Gatorna är välsopade och inget hus sticker ut från det andra. På nummer 58 har förmiddagskaffet precis bryggt färdigt och Susanne traskar bort till rummet som ligger strax bortom köket. Ett rum som är den perfekta balansen mellan 14-årig tonårsgrabb och 68-årig pensionär.

– Hej Pasha och Detox! säger Susanne, eller ”Jenyfear” som hon kallar sig i spelet, i sitt rosa headset till två nya medlemmar som anslutit sig till den livestream som hon startat.

– Många äldre tror att man sitter i sin lilla bubbla och spelar utan kontakt. Men det blir en sorts vänskap som fler borde våga upptäcka.

Höll det hemligt först: ”Tyckte jag var knäpp”

Även om Susanne spelat i strax över elva år så var det först för tre år sedan hon vågade börja prata om det öppet.

– ”Äldre spelar inte sådana spel”, fick jag ofta höra. Folk tyckte jag var lite knäpp, och då vill man ju inte riktigt prata om det, säger hon.

Men när P4 Väst frågade sina lyssnare om det fanns något de gjorde som de inte berättade om för andra, bestämde sig Susanne för att bryta tystnaden.

– Sedan dess har bollen varit i rullning och för några år sedan flög jag till och med till Stockholm för att vara med i Filip och Fredriks program, säger Susanne upprymd.

I dag har Susanne närmare 25 000 följare på en streamingtjänst för dataspel. Hon har också fått en del sponsorer.

Tycker att fler äldre ska våga prova

Det finns många fördelar med att spela på äldre dagar enligt Susanne. Dels är det en social aktivitet där man får lära känna många nya människor, men också en sorts fysisk aktivitet där man aktiverar hjärnan och finmotoriken.

– Man känner sig lite behövd också tror jag, och det är väl något alla behöver känna.

Men det finns även utmaningar med att ta sig in i spelandets värld, och en av dem är språket. De många specifika termerna i spelet kan vara svåra att hänga med i, och speciellt eftersom engelskan är väldigt dominant.

– Man får leva med min perfekta svengelska istället, säger Susanne.

När hon får frågan om hon tror att hon någonsin kommer att sluta vara en gamer, är svaret rakt och tydligt:

– Jag älskar det, och om jag någonsin flyttar in på ålderdomshem måste det finnas fiber, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer