En majoritet av svenskar accepterar djurförsök inom medicinsk forskning

Publicerad

En majoritet av svenskar svarar i en attitydsundersökning att det är acceptabelt med djurförsök inom medicinsk forskning. Men få accepterar försök på hund, katt och grisar.

För vissa väcker experiment på djur starka känslor och reaktioner. Nyligen fick anställda på djurförsöksenheten vid Göteborgs universitet ta emot stora mängder hot och hat efter ett uppmärksammat djurförsök där labradorer användes för forskning kring tandimplantat.

Tusentals kommentarer har strömmat in i sociala medier där forskarna och djurskötare smutskastats och kallats för “avskum” och “vidriga”.

– Det har varit en ansträngd situation. Vi har sett att det är mycket okunskap kring vår forskning och vi ser att det är fortsatt väldigt viktigt för oss och vara öppna med vad vi gör och hur vi gör det, säger avdelningschef Marie Hornfelt på djurförsöksenheten Göteborgs universitet. 

Finns förtroende för forskarna

En rapport som Vetenskapsrådet publicerar under tisdagen visar dock att en majoritet av svenskarna tycker att djurförsök är acceptabla, om de görs för att lära sig mer om sjukdomar och hur de kan botas. Underlaget bygger på en attitydsundersökning gjord under hösten 2018. Två av tre uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för att forskare följer lagar och regler för djurskydd.

– Det är ju förstås mycket positivt att denna undersökning visar att det finns ett så stort förtroende för forskare och forskarsamhället, säger Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet.

En attitydundersökning gjord på uppdrag av Vetenskapsrådet visar att en majoritet av svenskar accepterar försök på djur. Foto: SVT

Samtidigt visar undersökningen att acceptansen varierar, beroende på vilka försöksdjur det handlar om.

– Det är som förväntat hög acceptans för att använda bananflugor, fiskar och i viss mån gnagare. Det går ner när man frågar om boskapsdjur, då är det 35 procent acceptans, säger Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet. 

På frågan om man accepterar tamdjur, till exempel hund och katt, som försöksdjur så är det endast 27 procent som svarar ja.

– Det är inte speciellt vanligt att använda hund och katt. Stora majoriteten som använts är gnagare.

Källa: Attitydundersökning utförd av Ipsos på uppdrag av Vetenskapsrådet. Foto: SVT

På frågan vad man först tänker på när man hör ordet ”djurförsök” svarar tio procent i undersökningen ”smink och kosmetika”.

– Det är uppseendeväckande att så många svarar det, eftersom som djurförsök inom kosmetika i EU inte är tillåtet sen en lagändring 2013, säger Jan-Ingvar Jönsson.

SVT rapporterade · Vad undrar du när det gäller djurförsök?

08.20
Vilka Djurarter är mest medveten om att ni gör experiment med dom?
08.20
Hej!
Ni säger att svenska folket är för djurförsök, då har man väl frågat folk i branschen? Alla jag har hört o pratat med, fördömer det. Det såg man på namninsamlingen ang hundarna tex. Sedan undrar jag; hur kan man som människa plåga djur o kallblodigt avliva dem efteråt?
08.20
Hej!
Gbg:s universitet, förklarar varför man måste göra försök på hundar o katter. Väldig vag o dålig förklaring, den sa ingenting; man anser??????
Hej Kerstin! Tack för dina synpunkter på vår rapportering. Kanske har du redan läst Göteborgs universitets svar - om inte - här är länken till hur de förklarar försöken på hund och katt. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/gu-forklarar-forsoken-pa-hund-och-katt
 
Med vänlig hälsning, Rebecca Nyström, reporter
08.53
Djurförsöks visar att våra forskare är begränsad i fantasin stoppa alla djur-
försök.Andvänd nanoteknologin där
finnes alla svar.
09.28
Väljer man att göra försök på djur istället för på annat sätt bara för att det är billigare snabbare och enklare? Det skulle ej förvåna mej, människan är en särart som medvetet skapar lidande.
10.31
Hej
De 6 st labradorerna som ni använde i försöket med tand inplantat kom ifrån Norge var det ett sätt att försöka mörka att ni använde hundar och som dessutom skulle avlivas efter försöket?Å när man läser journalerna efter detta försök så är inte jag övertygad att avlivningen gått rätt till?
11.03
Jag tycker att vi inte ska göra det på något djur för alla har et liv även djur
11.10
Den alltid stora frågan är hur pass tillförlitliga djurförsök är egentligen ? Om läkemedel, implantat etc. ska vara för människa, då borde väl rimligtvis försök utföras och testas på frivilliga människor, eller på framodlat biomateral (celler, inte djur) ? Implantatförsöket på labradorerna dömdes ut även av andra forskare, ändå genomfördes de. Hur kan det få vara så?
11.54
Det ska inte vara tillåtet, det är 2019, hitta ett annat sätt! Tandimplantat t.ex. kan enkelt försökas på frivilliga människor.
11.54
Jag undrar hur man kan ta sig rätten att genomföra plågsamma experiment på intelligenta, kännande varelser.

Artikeln har redigerats. I en tidigare version stod det att labradorerna avlivades efter djurförsöken. Vi vill förtydliga att även hundarnas kroppar användes i försök, efter deras död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer