På Göteborgs universitet finns 20.000 möss som används inom djurförsök. Foto: SVT

En majoritet av svenskar accepterar djurförsök inom medicinsk forskning

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av svenskar svarar i en attitydsundersökning att det är acceptabelt med djurförsök inom medicinsk forskning. Men få accepterar försök på hund, katt och grisar.

För vissa väcker experiment på djur starka känslor och reaktioner. Nyligen fick anställda på djurförsöksenheten vid Göteborgs universitet ta emot stora mängder hot och hat efter ett uppmärksammat djurförsök där labradorer användes för forskning kring tandimplantat.

Tusentals kommentarer har strömmat in i sociala medier där forskarna och djurskötare smutskastats och kallats för “avskum” och “vidriga”.

– Det har varit en ansträngd situation. Vi har sett att det är mycket okunskap kring vår forskning och vi ser att det är fortsatt väldigt viktigt för oss och vara öppna med vad vi gör och hur vi gör det, säger avdelningschef Marie Hornfelt på djurförsöksenheten Göteborgs universitet. 

Finns förtroende för forskarna

En rapport som Vetenskapsrådet publicerar under tisdagen visar dock att en majoritet av svenskarna tycker att djurförsök är acceptabla, om de görs för att lära sig mer om sjukdomar och hur de kan botas. Underlaget bygger på en attitydsundersökning gjord under hösten 2018. Två av tre uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för att forskare följer lagar och regler för djurskydd.

– Det är ju förstås mycket positivt att denna undersökning visar att det finns ett så stort förtroende för forskare och forskarsamhället, säger Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet.

En attitydundersökning gjord på uppdrag av Vetenskapsrådet visar att en majoritet av svenskar accepterar försök på djur. Foto: SVT

Samtidigt visar undersökningen att acceptansen varierar, beroende på vilka försöksdjur det handlar om.

– Det är som förväntat hög acceptans för att använda bananflugor, fiskar och i viss mån gnagare. Det går ner när man frågar om boskapsdjur, då är det 35 procent acceptans, säger Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet. 

På frågan om man accepterar tamdjur, till exempel hund och katt, som försöksdjur så är det endast 27 procent som svarar ja.

– Det är inte speciellt vanligt att använda hund och katt. Stora majoriteten som använts är gnagare.

Källa: Attitydundersökning utförd av Ipsos på uppdrag av Vetenskapsrådet. Foto: SVT

På frågan vad man först tänker på när man hör ordet ”djurförsök” svarar tio procent i undersökningen ”smink och kosmetika”.

– Det är uppseendeväckande att så många svarar det, eftersom som djurförsök inom kosmetika i EU inte är tillåtet sen en lagändring 2013, säger Jan-Ingvar Jönsson.

SVT rapporterade · Vad undrar du när det gäller djurförsök?

Laddar in inlägg...

Artikeln har redigerats. I en tidigare version stod det att labradorerna avlivades efter djurförsöken. Vi vill förtydliga att även hundarnas kroppar användes i försök, efter deras död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer