Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Båstedt är Arayas syster i familjehemmet. Hon har samlat in namnunderskrifter i protest mot utvisningen. Araya har själv ritat bilderna till höger, av sig själv och sin syster i familjen. Foto: SVT

9-åring i familjehem i Kungälv riskerar utvisning

Publicerad
Efter drygt ett och ett halvt år i ett familjehem i Kungälv riskerar 9-åriga Araya att utvisas till Thailand. Nu har tusentals personer skrivit under en protest mot beslutet.

Araya kom till Sverige när hon var fem år. Till en början bodde hon tillsammans med sin biologiska mamma, men blev senare omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga. Detta innebär att det bedöms vara Arayas bästa att hon inte bor tillsammans med mamman.

Men denna bedömning väger lättare än utlänningslagen, som avgör vem som får stanna i Sverige. Nu har Araya fått ett utvisningsbesked från Migrationsverket. Camilla Båstedt, Arayas familjehemsmamma, darrar på rösten när hon pratar om beslutet. 

– Jag tycker det är alldeles förfärligt hur hon ska ryckas upp från detta igen och återvända till ett land där hon inte har varit på många, många år, säger hon.

Utvisas inte tillsammans med förälder

Migrationsverket vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att ett barn aldrig utvisas tillsammans med en förälder som det omhändertagits ifrån.

Istället behöver det finnas ett annat ordnat mottagande. I beslutet från Migrationsverket står att det inte bedöms vara troligt att Arya kommer att bo med sin mamma, men att det inte är ovanligt att barn i Thailand bor på barnhem.

Tror ni att Araya skulle kunna få ett bra mottagande i Thailand?

– Jag vet inte. Det jag vet är att hon är LVU-placerad från sin förälder. Hon kan inte språket och hon har antagligen ingen vuxen som kommer att ta hand om henne, utan kommer att behöva bo på barnhem.

Överklagat beslutet

Föräldrarna och syskonen i familjehemmet ifrågasätter att ett barnhem skulle kunna klassas som ett ordnat mottagande. De har överklagat beslutet. Camilla Båstedt hänvisar till barnkonventionen när hon bläddrar i papperen från Migrationsverket.

– Det står ingenstans hur man har tagit hänsyn till Arayas bästa, säger hon.

Arayas storasyster i familjen, Sara Båstedt, har startat en namninsamling på nätet i protest mot utvisningen. I skrivande stund har drygt 7 700 personer skrivit på.

– Det känns helt underbart. Att man inte är ensam, framför allt, säger hon.

Familjen har efter sin överklagan fått besked om att Migrationsverket kommer att göra ytterligare en utredning.

– Även om de kanske inte ändrar sitt beslut, så kommer de förhoppningsvis utreda förhållandena lite bättre, säger Camilla Båstedt.

Hör familjen berätta om sina tankar kring utvisningsbeslutet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer