Volvo ställer om och börjar tillverka sjukvårdsmaterial i lastbilsfabriken. Foto: TT

AB Volvo börjar tillverka sjukvårdsmateriel i lastbilsfabriken

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilstillverkaren ställer om tillverkningen och börjar producera skyddsvisir i fabriken i Tuvefabriken, uppger GP.

– Om allt fungerar som det ska, vilket vi såklart håller tummarna för, kommer vi att kunna producera 1 000 visir per dag från och med måndag, säger Claes Eliasson, presschef på Volvo till GP.

Sen en tid tillbaka har AB Volvo stoppat produktionen i Sverige och flera andra länder.

Med hjälp av 3D-skrivare ska man snabbt kunna ställa om produktionen.

– Vi har tagit fram en prototyp på skyddsvisir som är efterfrågad. Den har nu godkänts av sjukvården och vi kommer att serieproducera dem med hjälp av våra 3D-printers, säger Claes Eliasson till tidningen.

”Säkrat 170 000 visir, masker och skyddsglasögon”

Till SVT säger Claes Eliasson att man via sin lokala organisation i Kina lyckats komma över ytterligare skyddsutrustning tillverkad i Kina.

  – Vi har säkrat 170 000 visir, masker och skyddsglasögon som bör vara här nästa vecka. Vi har ännu inte beslutat vilka länder som ska få del av detta, Sverige givetvis men också kanske Frankrike som ju också har stor brist.

Volvo Cars, som också de stoppat sin fordonsproduktion, har också de tillverkning av skyddsvisir i sin fabrik i Torslanda. Detta för att underlätta för sjukvården, som är tungt belastad och drabbad av brist på skyddsmaterial som behövs vid arbete med coronasmittade patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet