Foto: TT

AB Volvo stoppar sin produktion i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Fordonskoncernen AB Volvo stoppar tillfälligt sin produktion och försäljning i Ryssland.

– Vi har inga förutsättningar att driva verksamhet i Ryssland givet de sanktioner som lagts, säger Volvos presschef Claes Eliasson.

Stoppet kommer att ske med omedelbar effekt och gäller allt material och komponentinflöde till Ryssland, något som Dagens industri var först med att rapportera om.

– Det är ingen bojkott mot Ryssland som nation. Det handlar om produktion av lastbilar som används till civila ändamål, säger Claes Eliasson til SVT Nyheter Väst.

Kriget i Ukraina

Beslutet att stoppa produktionen kommer efter att en av Volvos underleverantörer av komponenter, Nordiq, i förra veckan beslutade att stoppa leveranserna som en bojkott mot Ryssland. De beskrivs som en relativt stor leverantör i sammanhanget.

– Vi vill inte stötta den ryska regimen. Personligen hoppas jag att Volvo tar ett liknande beslut och stänger ner sin fabrik där borta, sa Stefan Ottosson, vd på fabriken i Habo, till Jönköpings-Posten i fredags.

Han uppmanar också fler företag att följa efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet