– Jag är ett offer för människorov, säger Tommy. Foto: SVT

Adopterade tänker inleda juridisk process efter skandal

Uppdaterad
Publicerad

Nu växer kritiken bland adopterade från Chile. Tommy Leite är en av dem som ser sig vara offer för människohandel efter SVT:s och chilenska journalisters granskning. Han kräver att ansvariga ställs till svars och planerar nu att inleda en juridisk process.

Vi träffar Tommy Leite hemma hos hans adoptivföräldrar i en lägenhet i centrala Malmö. Han liksom många andra har varit med i den granskning som journalister från den chilenska TV-kanalen Chilevision har gjort tillsammans med SVT. 

Granskningen visar att flera – ett okänt antal – av de över 2.000 barn som adopterades från Chile under 70- och 80-talen kan vara offer för människohandel.

Påhittad historia

Tommy adopterades från Chile 1978 när han var 17 månader gammal. Enligt historien som fanns i adoptionshandlingarna tog hans mamma själv beslutet att adoptera bort honom eftersom hon inte hade möjlighet att ta hand om honom.

Den historien har visat sig vara till stora delar påhittad, i alla fall enligt den biologiska mamman själv som Tommy nyligen har kommit i kontakt med.

– Jag är ett offer för människorov, det är så jag ser det efter att ha fått höra sanningen, säger Tommy Leite.

Tommy fick först kontakt med sin biologiska syster i höstas. Därefter följde en turbulent tid. 

– Min syster berättade att min mamma var djupt deprimerad och att hon aldrig kommit över att jag försvann. Jag närmade mig henne och det var många känslor som svämmade över när vi pratade med varandra över Skype.

Reste till Chile

Tommy reste till Chile i julas och fick då träffa Marisol, som hans mamma heter, liksom systern och hennes barn.

– Vi satt i flera dagar och bara pratade och pratade. Jag fick svar på så många frågor jag alltid hade ställt mig, jag kände igen sidor hos mig själv hos henne.

En sak som tagit hårt är att Tommy anser att han hade kunnat ha ett bra liv även i Chile.

– Jag har ju alltid trott att jag skulle ha hamnat på gatan som hemlös om jag inte blivit adopterad. I själva verket har min mamma kämpat otroligt mycket med att ge mina syskon ett bra liv vilket de också har fått, de har studerat på universitet och allt. Jag tror att även jag hade haft ett normalt fungerande liv i Chile.

Enligt Tommys mamma var det socialarbetare kopplade till Svenska adoptionscentrum som stal honom. Hans mamma var sjuk och hade det tillfälligt svårt. Hon blev erbjuden tillfällig hjälp.

– De sa att jag skulle få bo på ett barnhem en liten tid, sedan skulle hon hämta mig.

Men redan samma kväll som Tommys mamma lämnade bort Tommy fick hon en dålig känsla. Dagen efter ska hon ha gått tillbaka till socialarbetaren och sagt att hon ville ha tillbaka Tommy.

– Men då var jag borta. Hon fick alla möjliga bortförklaringar och till slut berättade de att jag var bortadopterad. Men de sa aldrig att jag var i Sverige.

Europadomstolen

Tommys mamma, liksom flera andra mammor, säger att de aldrig skrev på några papper. Istället ska adoptionshandlingarna ha förfalskats. Han känner nu en stor frustration och han kräver att ansvariga ska ställas till svars.

– Vi är flera i samma situation som nu planerar en process. Vi undersöker vilken väg vi ska gå. Andra adopterade har försökt att driva en rättslig process här men då eventuella brott ofta är preskriberade har det inte lett någonstans. Eventuellt kommer vi att pröva att gå direkt till Europadomstolen.

Enligt Tommy finns det flera skyldiga. Dels menar han att Adoptionscentrum bär ett tungt ansvar då det är de som har förmedlat adoptionerna. 

– Men även MFOF, myndigheten som har som uppdrag att övervaka att adoptioner går rätt till.  De har också ett ansvar, liksom svenska myndigheter i stort som inte har sett till att barnens bakgrund har utretts ordentligt.

Generaldirektören för MFOF säger att man nu kontaktat chilenska myndigheter för att få mer information om uppgifterna.

Adoptionscentrum har sagt till SVT att man anser att allt har skötts enligt de lagar och regler som gällde i Chile under den aktuella perioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.