Margret Josefsson, förbundsordföranden i Adoptionscentrum, förnekar alla uppgifter om att olagliga adoptioner skulle ha genomförts. Foto: SVT

Adoptionscentrum svarar på kritik om chilenska adoptioner

Publicerad

Adoptionscentrum är Sveriges största förmedlare av adoptivbarn. Ordföranden i den ideella föreningen säger sig ha hört uppgifterna tidigare men hävdar att saken redan har utretts och att det inte finns något som tyder på att anklagelserna om olagliga adoptioner i Chile stämmer.

Adoptionscentrum bildades i slutet av 60-talet och är den adoptionsförmedlare som har förmedlat flest internationella adoptioner i landet.

I Chile startade man sin verksamhet i början på 70-talet och när verksamheten i landet upphörde 20 år senare hade man enligt egna uppgifter förmedlat 2021 barn från Chile till Sverige.

Chileadoptioner

Anklagas för oetiska metoder

Nu anklagas alltså personer som arbetade för Adoptionscentrum för att ha varit del i ett nätverk som ska ha använt oetiska och eventuellt olagliga metoder när de övertalat nyblivna mammor att adoptera bort sina barn.

Men allt förnekas av Adoptionscentrum.

– Det vi har kunskap om idag, dels genom att verksamheten har granskats tidigare och dels utifrån att vi har hjälpt adopterade i mer än 20 år

Här får Margret Josefsson ta del av granskningen. Foto: SVT

som vill veta mer om sitt ursprung så känner vi oss trygga med att adoptionerna har skötts enligt de lagar och regler som fanns på 70- 80- och början av 90-talet.

Det säger förbundsordföranden i Adoptionscentrum, Margret Josefsson. Enligt henne granskades Adoptionscentrums verksamhet av chilenska myndigheter under den aktuella perioden.

– Men myndigheterna fann då att allt sköttes på ett korrekt sätt, säger Margret Josefsson.

Adoptionscentrum kan dock inte visa några dokument som styrker att de här utredningarna ska ha gjorts.

Väntar på chilensk utredning

Trots anklagelserna som nu förs fram i Chile säger man sig inte ha någon anledning att tro att några fel ska ha begåtts.

– Det är bra att anklagelserna utreds. Men först när den utredningen är klar och om den visar att fel har begåtts kan vi ta ställning till det.

Josefsson syftar på en utredning som har inletts av en domare i Chile. Omständigheterna kring utredningen är dock sekretessbelagd och det är oklart hur många av fallen av misstänkt olagliga adoptioner domaren tittar på som rör Adoptionscentrum.

Men vad tänker ni om att det finns ett antal personer som hävdar att de i princip har blivit bestulna på sina barn?

– Det man kan göra är ju att beklaga att de upplever det så. Men det vi ser till är ju om vi har gjort något formellt fel eller om vi har följt de lagar som fanns då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet