Foto: Jessica Gow / TT

Advokat prickas för att ha anklagat domare för rasism

Publicerad

En advokat som hävdat att hans klient blivit utsatt för rasism fick själv böta för rättegångsförseelse. Nu får advokaten även en erinran från Advokatsamfundets disciplinnämnd, som anser att han åsidosatt sina plikter som advokat.

Sveriges Advokatsamfunds disciplinnämnd har valt att pricka en advokat som i januari i år anklagade en rådsman och tre nämndemän för rasism. Advokaten försvarade en man som stod åtalad, och sedermera fälldes, för sexuellt ofredande. I sitt överklagande till Göta hovrätt skrev advokaten:

”Skaraborgs tingsrätts fällande dom har således grundats på ren, medveten eller omedveten, rasism från de enskilda domstolsledamötemas sida”

Men hovrätten avslog överklagandet, som enligt dem helt saknade grund, och advokaten blev själv dömd till att betala 1000 kronor i böter för rättegångsförseelse.

LÄS MER: Advokat anklagade rätten för rasism – döms till böter

Advokatsamfundet inledde ett ärende mot advokaten, som förnekar brott mot god advokatsed. Han skriver vidare att han i sin skrivelse till Hovrätten kunnat bevisa att tingsrättens fällande dom enbart grundade sig på hans klients utländska härkomst, och att han har hänvisat till diskrimineringsgrunden för att tillvarata sin klients intressen.

Disciplinnämnden gör dock en annan bedömning och tilldelar advokaten en erinran. Nämnden skriver:

”Genom att uttrycka sig på sätt som skett i överklagandeskriften till hovrätten har Peter Haglund åsidosatt sina plikter som advokat.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer